Dragnea, anchetat și în Brazilia
Externe 9 martie 2018, 20:06 | 1882

Președintele Partidului Social-Democrat din România s-a ales cu un dosar penal și în Brazilia. Potrivit jurnaliștilor de la RISE Project, Liviu Dragnea este anchetat într-un caz de spălare de bani în această țară din America de Sud. Dragnea a respins acuzațiile și a comentat ironic informațiile apărute în presă.

RISE Project și una dintre cele mai mari publicații din Brazilia, Folha de São Paolo, scriu că liderul PSD, Liviu Dragnea, este suspectat într-un caz de spălare de bani. Informațiile au fost confirmate pentru jurnaliști de către procurorul federal din Brazilia. Dragnea este bănuit că ar fi folosit bani proveniți din afaceri corupte din România pentru a achiziționa proprietăți pe o plajă dintr-o localitate din nord-estul Braziliei. Autoritățile din această țară încearcă să afle dacă Dragnea a folosit așa-numitele „portocale” ca să spele bani și să cumpere acele proprietăți. RISE Project notează că, în portugheză, termenul de „portocale” desemnează interpușii, persoane băgate la înaintare de politicieni corupți sau criminali pentru a-și ascunde implicarea în diverse afaceri. Prin urmare, aici ar fi vorba despre un fost coleg de-al lui Dragnea, care deține o firmă braziliană și pe care a folosit-o pentru a cumpăra o vilă de lux, dotată cu teren de tenis și piscină pe malul Oceanului Atlantic. Vila i-a găzduit, în numeroase rânduri, pe șeful PSD și pe alți oaspeți din România.

O a doua persoană anchetată este un fost taximetrist brazilian, care s-a îmbogățit în urma afacerilor cu românii. Tot el a semnat toate documentele privind tranzacțiile făcute de românii vizați în anchetă. Autoritățile braziliene au inițiat ancheta cu pricina după ce, în luna iulie a anului trecut, au cerut asistență din partea României. Potrivit investigației, Liviu Dragnea este reprezentat în Brazilia de o casă de avocatură din Portugalia. Apărătorii acestuia au declarat, în numele politicianului de la București, că el nu este implicat în fapte de corupţie nici în România, nici în Brazilia. Întrebat de jurnaliștii români despre dezvăluirile făcute de RISE Project, liderul PSD a comentat ironic acuzațiile și a declarat că este vorba despre niște falsuri.

Precizăm că, în noiembrie 2017, Liviu Dragneaa fost pus sub urmărire penală pentru cinci capete de acuzare, între care constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu și fraude cu fonduri europene, fapte comise pe vremea când conducea Consiliul Judeţean Teleorman. Alături de el, sunt anchetate alte opt persoane din conducerea companiei TelDrum. Toți cei vizați ar fi prejudiciat bugetului ţării cu aproximativ 27 de milioane de euro, scrie presa de peste Prut. 

Opinia ta contează. Comentează!