Image-Description
Politolog român: „Corupția din RM a atins acel punct în care te întrebi dacă democrația mai poate supraviețui”
Politic 5 octombrie 2018, 11:10 | 1697

Corupția sistemică, așa cum este în Republica Moldova, nu poate fi combătută doar prin adoptatea unor legi și instituirea unor structuri anticorupție, susține politologul român Alina Mungiu-Pippidi, expertă în politici publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizare, autoare a volumului „În căutarea bunei guvernări: Cum au scăpat alte ţări de corupţie?”.

„În țări în care nu este domnia legii, te apuci să te lupți cu corupția prin legi. Ce, ești nebun? Mai întâi trebuie să faci cu totul altceva – trebuie să te asiguri că legea e egală pentru toți în țara respectivă”, a subliniat experta, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. Ea a remarcat că din 200 de țări analizate în cartea sa, numai 7 au reușit să lupte eficient împotriva corupției, iar măsurile luate au fost, în primul rând, legate de promovarea după merite în funcții în instituțile statului. În Republica Moldova, corupția este și o consecință negativă a așezării ei geografice, observă Alina Mungiu–Pippidi.

„Moldova este practic folosită de grupuri de crimă organizată care schimbă bani prin această zonă și care au nevoie de o intrare în Europa și intră pe aici”, a menționat experta.

În ceea ce privește banii furați din sistemul bancar moldovenesc, Alina Mungiu-Pippidi este de părere că șansele de a fi recuperați sunt foarte mici. „La fel de important este ca exact cei care au organizat asta să nu fie cei care să fie la guvernare. (...) Este un stat foarte capturat aici și chestiile astea nu s-ar fi putut întâmpla într-o țară normală, într-o țară în care nu au existat complicități foarte mari la vârf. Nu o să recuperați niciun fel de bani”, a opinat Alina Mungiu–Pippidi.

Opinia ta contează. Comentează!