Calitatea lactatelor, testată de ANSA
Social 19 februarie 2018, 11:56 | 1362

Testările realizate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor confirmă prezenţa grăsimilor vegetale în lactatele de pe rafturile magazinelor din Republica Moldova. Potrivit rezultatelor verificărilor, unii producători au încălcat chiar și cerinţele de igienă.

Doi agenți economici au fost sancționați financiar și obligați să retragă din comerț alimentele cu nereguli. 

ANSA a publicat rezultatele a 126 de probe de la producători și importatori de lactate. Testările au confirmat că mai multe produse de la întreprinderea „JLC” au un conținut exagerat de grăsimi vegetale. Astfel, în brânză proaspătă de vaci cu grăsimea de 5 la sută erau în jur de 22 la sută grăsimi vegetale, iar în brânză proaspătă de vaci cu grăsimea de 2 sută - aproape 15 la sută. 

Totodată, în laptele concentrat fiert cu zahăr „Irisca”, importat din Ucraina, în care prezența grăsimilor vegetale este inadmisibilă, acestea există în proporție de aproximativ 94 la sută. Și în lactatele întreprinderii INCOMLAC au fost depistate nereguli. Astfel, în untul “Crestianscoe”, conținutul de grăsimi vegetale constituie circa 16 la sută, în brânzica glazurată cu umplutură de lapte concentrat fiert - aproximativ 61 la sută, în brânzică dulce Mic Vis cu caise – peste 34 la sută, iar în brânzică glazurată cu aromă de vanilie conținutul de grăsimi vegetale este în jur de 78 la sută. 

Inspectorii ANSA au verificat și secțiile de producere ale întreprinderii INCOMLAC din Bălți, unde au depistat nereguli care țin de cerințele generale de igienă. Compania JLC a fost amendată cu 12 mii de lei, iar INCOMLAC - cu 15 mii de lei. ANSA a avertizat operatorii să retragă de pe rafturi produsele neconforme, însă inspectorii au constat că în cadrul a două centre comerciale din Chișinău acest lucru nu a fost făcut. ANSA mai anunță că va verifica până la sfârșitul lunii martie toate întreprinderile de profil din țară. Contactați de Jurnal TV, atât reprezentanții JLC, cât și cei de la INCOMLAC ne-au pasat de la un angajat la altul, iar în final au refuzat să ne ofere o reacție. Anterior, Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare a efectuat o expertiză de laborator, la comanda Fundaţiei Est-Europene, și a depistat că o pătrime din produsele lactate din țară conțin grăsimi vegetale. Cercetarea a mai arătat atunci că JLC, unul dintre cei mai mari producători de lactate de la noi, este în topul abaterilor la acest capitol. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie