150 de mii din miliard, în Maldive

Din miliardul sustras din sistemul bancar moldovenesc, 150 de mii de dolari au ajuns în Maldive. Ilan Șor a trimis această sumă către o frumoasă insulă din Oceanul Indian, unde a zburat după finalizarea furtului. Obosit, probabil, de munca înfăptuită, s-a dus într-o vacanță cu familia și prietenii. Printre aceștia - soția unui fost demnitar din echipa lui Vladimir Putin.

În noiembrie 2014, cu câteva zile înainte de terminarea operațiunii „furtul miliardului”, una dintre firmele lui Ilan Șor, implicată în schema jafului, a făcut două transferuri de 150 de mii de dolari pe conturile unei stațiuni impetuoase pe o insula din arhipelagul Maldive. Peste mai puțin de două luni, la începutul lui 2015, familia bancherului falit zbura încolo pentru o vacanță de vis. Fotografii din acea călătorie au fost postate pe rețele de socializare de către soția condamnatului în dosarul fraudei bancare, Sara Șor, interpreta din Rusia cu numele de scenă Jasmin.

Stațiunea în care s-a cazat familia este considerată una dintre cele mai scumpe din lume și pune la dispoziție vile dintre cele mai spectaculoase. Piscine imense, zone în aer liber, acces direct la plajă privată - o izolare totală într-un paradis. „Imaginați-vă plajele de nisip alb și apele turcoaz, întinzându-se cât de departe puteți vedea - și asta este doar începutul!” - astfel îi ademenește pe clienții bogați stațiunea aleasă de Șor. Cu totul departe de realitățile moldave. De exemplu, unul dintre serviciile exclusiviste de care pot beneficia în prezent oaspeții acestui local sunt călătoriile sub apă cu un submarin cu trei locuri.

Din imaginile postate de soția lui Șor pe internet, rezultă că familia a optat în ianuarie 2015 pentru această variantă de cazare din luxoasa stațiune. O vilă cu două dormitoare, pe malul oceanului, cu piscină spațioasă și ieșire privată la plajă.

Stațiunea din Maldive a primit de la offshorul recunoscut de Șor drept al său, Hezburg LLP, două plăți - de 50 și 100 de mii de dolari. Pe 10 și, respectiv, 24 noiembrie 2014. Banii au provenit din creditele frauduloase prin care a fost jefuit sistemul bancar moldovenesc - prima sumă dintr-un credit de la Unibank și a doua - de la Banca de Economii. Vom prezenta pe scurt drumul banilor, care, deși s-a încercat camuflarea lui, poate fi urmărit datorită unui set de documente oferit presei de către avocații lui Veaceslav Platon, care a fost condamnat în dosarul fraudei bancare în baza declarațiilor făcute de Ilan Șor. Prima sumă de 50 de mii de dolari a provenit dintr-un credit de la Unibank.

Pe 6 noiembrie 2014, Unibank acordă un credit de 2,1 milioane de euro SRL-ului din Moldova, Contrade. Acesta transferă banii spre offshorul britanic Genyral Trade LP, care convertește 40,5 mii de euro în 50 de mii de dolari, iar peste trei zile, pe 10 noiembrie, expediază 49 de mii 940 de dolari către Hezburg LLP, firmă înregistrată și ea în paradisul fiscal britanic. Ultima companie din lanț adaugă 60 de dolari și trimite în aceeași zi 50 de mii către stațiunea de lux din Maldive.

Pe 21 noiembrie 2014, BEM acordă două împrumuturi de 19,6 milioane de euro și 24,7 de milioane de dolari companiei moldovenești Caritas Group SRL. De aici banii merg spre firme nerezidente, înregistrate în paradisul fiscal britanic. Caritas Group face mai multe transferuri, inclusiv unul de trei milioane de euro către Spectra Ventures LLP, care trimite banii spre Delta Managemnet LP. Aceasta, la rândul său, transferă suma pe conturile unei bănci din Letonia pentru a restitui un credit overdraft, acordat de această instituție financiară unui alt offshore - Transmark Export LP. În aceeași zi, cele trei milioane de euro sunt expediate către Bannyster LLP. După două zile, pe 24 noiembrie, Bannyster convertește 141 mii de euro în 175 mii de dolari și-i trimite către Ardooks LLP, iar de aici banii pleacă spre Genyral Trade LP, care mai adaugă o mie și trimite 176 de mii de dolari spre Hezburg LLP. În aceeași zi, ultima firmă din lanț, transferă 100 de mii către stațiunea din Maldive.

Toate companiile, prin care au trecut banii, din care, până la urmă, s-a format suma de 150 de mii de dolari, pentru a fi plătită vacanța de vis a familiei Șor, au fost recunoscute de către primarul de Orhei drept ale sale, în cadrul proceselor penale în care au fost condamnați fostul premier Vladimir Filat, fostul deputat Chiril Lucinschi și afaceristul Veaceslav Platon. În același timp, tot Ilan Șor controla băncile din care au fost luate creditele frauduloase, pentru care cetățenii Republicii Moldova vor avea de plătit 25 de miliarde de lei în următorii 25 de ani.

În prezenta ediție ne vom referi la suma de 150 de mii de dolari din totalul de un miliard sustras din Banca de Economii, Baca Socială și Unibank în noiembrie 2014. S-ar părea că nu ar merita atenție o cifră care alcătuiește doar 0,015 procente din totalul banilor dispăruți fără urmă. Dar pe de alta, 150 de mii de dolari înseamnă, de exemplu, un milion 250 de mii de pâini dintr-acelea, pe care le vinde Șor săracilor. Clienții magazinelor așa-numite sociale, deschise de fostul bancher, astăzi primar, vor avea ocazia să facă o comparație între viața lor, în care până și economia de un leu a ajuns să fie vitală, și viața celui care a participat la creșterea datoriei publice cu 25 de miliarde de lei și, astfel, a contribuit la creșterea sărăciei generale.

Suma de 150 de mii de dolari este extrem de mare până și pentru această stațiune luxoasă din Maldive, unde, potrivit site-urilor specializate, cazarea unei familii ar costa între 20 și 40 de mii de dolari pe o săptămână din luna ianuarie. Șor, însă, a mers încolo nu doar cu soția. Cei doi au fost însoțiți de numeroși prieteni. În una dintre fotografiile postate vedem 17 persoane, - 15 adulți și doi minori.

„Cu cei mai iubiți prieteni!” Așa a fost întitulată poza de grup postată pe internet de către soția lui Valentin Yudașkin, renumitul designer de modă din Rusia. (13)Cuplul, cu fiica lor și ginerele, a petrecut vacanța alături de Ilan Șor. (14) În poza de grup poate fi văzut și interpretul Dmitri Malikov, cu soția sa și fiica. Malikov (15) a postat pe internet și o altă fotografie din acea călătorie. (16) Lângă un brad împodobit, despre care soția lui Șor a scris că i-a fost dăruit de către prieteni. Cu fotografie la bradul lui Jasmin s-au lăudat pe rețelele de socializare mai multe dintre persoanele care au petrecut vacanța împreună cu ea. (17) Printre acestea se numără și soția lui Vladimir Kojin, un fost consilier de-al președintelui Federației Ruse. (18) Soția demnitarului rus poate fi văzută și în poza de grup, în care însă nu poate fi identificat și funcționarul. (19) Există o persoană în această fotografie, care seamănă cu Vladimir Kojin. O asemănare care, însă, nu oferă certitudinea prezenței lui. Doar o presupunere. Totuși, despre faptul că din grup ar fi făcut parte și Vladimir Kojin vorbește, în afară de prezența soției sale, un alt detaliu. (20) O altă fotografie, cu fețele mai de aproape, publicată de soția lui Dmitri Malikov. Imaginea a fost editată, dar cam superficial, astfel încât poate fi observat faptul că a fost acoperită cu negru fața unei persoane și este exact omul despre care am presupus mai sus că ar putea fi Kojin. Pentru a nu opera cu supoziții, am telefonat la stațiunea de lux din Maldive și am discutat cu administratorul. Acesta însă a spus că nu oferă informații despre clienți. L-am telefonat pe Kojin, pentru a preciza nu doar dacă a fost prezent, dar și cine a plătit pentru vacanță, având în vedere faptul că suma achitată de firma lui Șor este cu mult mai mare decât cea care ar fi fost necesară pentru cazarea unei singure familii. Kojin a refuzat să discute cu reporterul Jurnal TV.

Vom preciza câteva lucruri. În primul rând, în ceea ce ține de declarația lui Șor că el ar folosi doar banii săi. Toate sumele care au ajuns pe conturile Hezburg LLP au provenit din creditele prin care au fost fraudate Banca de Economii, Banca Socială și Unibank în 2014. Creditele de 13 de miliarde de lei, pentru care cetățenii Republicii Moldova vor avea de întors 25 de miliarde, pentru că așa au decis autoritățile să astupe gaura. Nu au existat alte surse de bani pe contul Hezburg. Acest lucru se vede clar în rulajul bancar al firmei. Iar faptul că această companie, implicată în jaf, îi aparține, a fost recunoscut chiar de către Șor în cadrul mărturiilor pe care le-a depus împotriva fostului deputat Chiril Lucinschi.

Vom face și o a treia precizare. Cu privire la un nou automobil ce face parte din cortegiul primarului de Orhei, înregistrat cu seria de înmatriculare preferată de Șor. Acest Audi, o limuzină descrisă pe siteurile de specialitate cu expresii de genul „super lux”, în valoare de peste 90 de mii de euro, se adaugă la alte peste 40 de mașini, pe care Ilan Șor le folosește fără să le declare în dările de seamă. Realitate pe care am relatat-o într-o investigație anterioară.

Vladimir Kojin a făcut parte din echipa lui Vladimir Putin încă înainte ca acesta să devină omul temut de astăzi. La începutul anului 2000, după plecarea lui Boris Elțin, când Putin fiind premier deținea și interimatul funcției de șef de stat, Kojin a fost numit director al afacerilor președinției ruse. El a deținut această funcție până în 2014, când a fost numit asistent al președintelui Federației Ruse pentru cooperarea tehnico militară. (18) Deși fotografia sa încă mai este pe siteul președinției ruse, responsabilii din cadrul Serviciului de presă al acestei instituții ne-au spus că el nu mai activează acolo de aproximativ o lună. (21a) Potrivit informațiilor din presă, omul urmează să ocupe un loc în camera superioară a parlamentului rus, drept senator din partea Moscovei. (21b)Kojin a figurat în mai multe investigații jurnalistice cu privire la înstrăinarea terenurilor publice la prețuri derizorii. A apărut și în investigațiile cu privire la palatul de un miliard de dolari pe care îl are Putin la Marea Neagră. A figurat chiar și în dosare penale, în care însă nu a ajuns să fie și judecat.

Fostul consilier al lui Putin este un vechi prieten de-al familiei Șor. În 2011, Kojin a fost prezent la pompoasa nuntă a lui Ilan Șor cu interpreta Jasmin, jucată la Chișinău în Palatul Republicii. Peste trei ani, deja soții Șor au mers la nunta lui Kojin cu o interpretă puțin cunoscută din Rusia, Olyesya Boslovyak. Familiile petrec frecvent vacanțele împreună, iar alături le sunt, de obicei, și soții Yudașkin. Cu toții participă la aceleași evenimente. Chiar înainte de călătoria în Maldive, familiile Șor, Kojin și Yudașkin au petrecut o vacanță la munte în Franța, în localitatea Megeve. În afară de schi, în una din zile, petrecăreții, cel puțin unii, au făcut o călătorie cu elicopterul până în orașul Geneva, aflat la aproximativ 70 de kilometri distanță. ”Zborul spre Geneva”, ”15 minute de plăcere” așa și-au descris emoțiile persoanele care au publicat și poze pentru a-și împărtăși sentimentele în lumea virtuală. La munte, compania a zburat cu unul dintre avioanele pe care le avea Șor. Asta se vede din biletele postate pe internet de unul dintre călători, în care apare denumirea prescurtată a companiei deținute de Șor, Nobil Air, redenumită ulterior Classica Air. (28) Precizăm că în acel moment Nobil Air tocmai se pricopsise cu un avion nou-nouț model Embraer Legacy 650, cu o valoare de aproximativ 25 de milioane de dolari. Într-un material publicat anterior am arătat că și banii plătiți pentru această aeronavă au provenit, cel puțin parțial, din miliardul de dolari sustras din sistemul bancar moldovenesc prin credite acordate lui Șor.

Precizăm că procurorii dețin rulajele firmei Hezburg LLP și le-au utilizat pentru a-și argumenta învinuirea în dosarul lui Chiril Lucinschi. Presa a obținut aceste extrase bancare de la avocatul lui Veaceslav Platon, Ion Crețu, condamnat și el recent într-un dosar desfășurat cu numeroase nereguli. Începând de la procedurile de emitere a mandatului de arestare și de dare în căutare și terminând cu o sentință în care judecătorul pur și simplu confundă articolele din Codul Penal, plagiază cuvânt cu cuvânt părți întregi din acuzarea procurorilor și nu spune nicio propoziție despre poziția apărării. Ion Crețu a fost condamnat în iulie 2018 la 6 ani de închisoare pentru trafic de influență, după ce, în martie 2014, a fost reținut cu o sumă de 15 mii 700 de euro asupra sa. Avocatul susține că a primit acea sumă drept recompensă pentru serviciile acordate unui client în bază de contract și a prezentat acel document atât în instanță, cât și presei. Lucrurile în acest dosar, care durează din 2014, au început a se mișca în ritm grăbit din februarie 2018, exact atunci când Crețu a făcut rost, prin surse confidențiale, de rulajele bancare ale mai multor firme implicate în furtul miliardului de dolari, inclusiv rulajul Hezburg LLP și a început să facă declarații cu privire la informațiile din extrasele bancare. Atunci s-a emis mandat de arestare și, fără să existe o decizie de judecată corespunzătoare, a fost anunțat imediat în căutare. Omul a fugit din Republica Moldova și astfel s-a alăturat șirului lung de moldoveni fugari, care acuză justiția de condamnări la comandă. Pentru comparație: Ion Crețu, acuzat că ar fi luat mită 15 mii 700 de euro a fost condamnat la 6 ani de închisoare, iar Ilan Șor, în dosarul căruia procurorii i-au incriminat un prejudiciu de cinci miliarde de lei adus cetățenilor Republicii Moldova, că numai pentru cinci miliarde au găsit probe, a fost condamnat la 7 ani și 6 luni, pentru cumul de infracțiuni - cauzare de daune în proporții deosebit de mari și spălare de bani. Și încă nu se știe cât din acest termen îi va rămâne după Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție. S-ar putea ca Ilan Șor să aibă și acolo prieteni, subiect pe care îl vom investiga pentru una dintre edițiile următoare ale Jurnalului Săptămânii. 

Opinia ta contează. Comentează!