Unele lăcașuri optează pentru desfășurarea slujbelor online, pentru a evita aglomerația în interiorul bisericii
Social 7 aprilie 2021, 20:06 | 1503

În perioada sărbătorilor de Paște, riscul răspândirii noului coronavirus crește esențial. Lăcașurile sfinte devin adevărate focare de infecție. Oamenii legii au efectuat vizite inopinate în câteva biserici din capitală, pentru a vedea cum sunt respectate măsurile de protecție împotriva COVID-19. Cum s-au adaptat bisericile la pandemie și care sunt recomandările oamenilor legii, vedeți în cele ce urmează.

Pentru ca regulile anti-COVID-19 să producă efect, unii preoți cred că este necesară prezența, în biserici, a oamenilor legii. Sărutatul icoanelor este un obicei greu de dezrădăcinat, spun preoții.

VADIM CHEIBAȘ, protoiereu mitropolitan, Secretarul Mitropoliei Moldovei: "Noi am fi de acord dacă la Catedrala Mitropolitană ar fi un lucrător în uniformă. Noi am spus oamenilor să se închine fără ca să sărute, să ne abținem în perioada asta, spunem lucrul acesta, tranșant îl spunem, dar li-i greu, să dezrădăcinezi asta din cultura lor, nu poți."

Ca să prevină sărutatul icoanelor, în alte biserici, în special subordonate Mitropoliei Basarabiei, acestea au fost scoase, iar paharele și lingurile de unică folosință sunt utilizate la împărtășanie.

IOAN CIUNTU, preot paroh al Bisericii ”Sfânta Teodora de la Sihla”: "Noi, în general, am retras toate icoanele. Vedeți la noi biserica este pictată, iar la împărtășanie este cu totul o altă situație. Mărturisirea se realizează la o distanță dintre preot, printr-o tribună. TAIE Noi avem lingurițele noastre, ecologice, pentru fiecare în parte. TAIE Păhăruțele din care se bea agheasmă sunt de unică folosință, din hârtie, ecologice."

Distanța dintre scaune în biserică este o altă recomandare a oamenilor legii.

FRATELE ANDREI, parohia Romano-Catolică ”Providența Divină”: "De obicei, înainte de pandemie, fiecare persoană care intră în biserică, el pune mâna în apa sfântă și își face cruce, acum nu mai facem lucru acesta. MUSCA Ieri am avut Sfânta Liturghie, altarul era aici, noi nu am intrat în biserică, vedeți sunt semne unde erau scaunele, am făcut distanța socială de doi metri."

În perioada pandemiei, orele de rugăciune online limitează posibilitatea de infectare cu COVID-19, lucru pe care l-au aplicat alte lăcașuri de cult.

IGOR COVALI, diacon, Biserica Filadelfia: "Ați văzut am rărit scaunele, la noi toți trebuie să ia locul, iar scaunele rărindu-le, oamenii nu au posibilitate să se înghesuiască. Apoi este înregistrarea prealabilă, rezervarea locului, poți să umpli 70 de locuri, cum avem noi acum în sală, după care, s-a închis înregistrarea, omul nu are nici o posibilitate să vină, noi îi încurajăm să vină online."

OLEG RUSU, șef Secție, Direcția de Prevenire INSP: "Am văzut astăzi că sunt locații unde se respectă măsurile de siguranță și ne-am convins că acolo unde nu se respectă, este o tendință sănătoasă, o deschidere. Este o lipsă de comunicare dintre autoritățile responsabile de acest domeniu. Noi am văzut că poliția trebuie să meargă în colaborare cu biserica și ceilalți care sunt responsabili, trebuie să meargă la dialog cu fețele bisericești."

Față de începutul pandemiei, Biserica, inclusiv Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, și-a schimbat radical atitudinea față de pericolul infectării cu COVID. În luna mai 2020, Mitropolia Moldovei a emis două adresări în care chema conducerea țării să apere moldovenii de cel pe care îl numea „infractorul internațional Bill Gates”, care ar urmări microciparea moldovenilor prin vaccin anti-COVID, pentru a-i putea controla ulterior prin antenele 5G. În al doilea demers bisericesc, Mitropolia Moldovei cerea Guvernului să permită reluarea slujbelor religioase - în caz contrar, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova amenința cu excluderea premierului de atunci, Ion Chicu, din „pomenirea și rugăciunea Bisericii”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie