Expert român, la „Cabinetul din Umbră”: Judecătorii CC pot fi trași la răspundere penală
Politic 20 septembrie 2019, 14:35 | 1634

Foștii judecători ai Curții Constituționale (CC), care au adoptat în iunie decizii ce au generat dualitate de puterii în Republica Moldova sunt pasibili de răspundere penală, în cazul în care se va dovedi că acțiunile lor au fost ilegale, la fel ca și orice alt cetățean. Aceasta este convingerea fostului membru al CSM din România, Cristi Danileț, exprimată în emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, unde a subliniat că „inamovibilitatea nu înseamnă impunitate”.

Moderatorul emisiunii, Vitalie Călugăreanu, a solicitat opinia lui Cristi Danileț în contextul sesizării adresate în august Curții Constituționale de procurorul general interimar, Dumitru Robu, cu privire la inamovibilitatea judecătorilor CC. Din conținutul acelei solicitări se poate deduce că procurorul vrea să știe dacă poate declanșa urmărirea penală împotriva foștilor membri ai CC, în cadrul anchetei pe faptul uzurpării puterii de stat de către fosta guvernare, a precizat jurnalistul.

Potrivit lui Cristi Danileț, judecătorii Curții Constituționale trebuie să fie separați de cei care i-au numit în funcții, ca o garanție a corectitudinii lor pe perioada exercitării mandatului.

„Asta nu înseamnă că ei pot abuza de această funcție. Și ei trebuie să răspundă ca oricare alt cetățean. Inamovibilitatea nu înseamnă impunitate. Oricine deține o funcție publică, indiferent de structură, trebuie să răspundă indiferent dacă e vorba de legislativ sau judiciar. Funcția publică trebuie exercitată doar în interes public, nu în interesul unei persoane sau al unui grup de interese străin de ceea ce numim noi interes public”, a precizat judecătorul român.

La rândul său, Ion Guzun, consilier la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, a menționat că invocarea de către procuror a articolului care inculpă adoptarea unei hotărâri ilegale nu a fost cea mai inspirată idee, deoarece judecătorii CC nu ar fi adoptat deciziile din iunie din proprie inițiativă.

„Deci, este un fapt penal, un abuz din partea altora, o influență necorespunzătoare care a condus la acea hotărâre”, a subliniat expertul.

Invitat în aceeași emisiune, Mihai Popșoi, președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de lovitură de stat din iunie, a menționat că „singurele instituții care pot dovedi uzurparea puterii sunt Procuratura și instanța de judecată”. El a precizat însă că, din punct de vedere politic, Comisia de anchetă pe care o conduce are suficiente pârghii pentru a limpezi evenimentele din iunie 2019: „O să aducem claritate ca să nu mai existe folclor – ba că Plahotniuc a plecat prin aeroport, ba că a fugit prin Transnistria. O să le spunem foarte clar cetățenilor cine a adus, în iunie, țara în prag de conflict violent între cetățenii acestei țări”, promite parlamentarul.

Vom menționa că o ședință a Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional s-a desfășurat astăzi, 20 septembrie. În cadrul acesteia au fost audiați fostul procuror general, Eduard Harunjen, ex-directorul interimar al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Anatolie Golea, directorul agenției de presă Moldpres, Andrei Volentir, directorul postului public de televiziune Moldova 1, Ecaterina Stratan, precum și fostul prim-adjunctul al Inspectoratului General de Carabinieri, Mihail Ciubaciuc.

Nu s-au prezentat la audieri președintele Asociației Procurorilor din RM, Alexandru Cladco, și fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, care au motivat că sunt în deplasare.

Opinia ta contează. Comentează!