Vicepreședinta PD, ambasador în SUA
Politic 8 mai 2018, 19:38 | 2255

Vladimir Plahotniuc își trimite oamenii săi la Washington. Vicepreședinta PD Cristina Balan se pregătește să ocupe funcția de ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. Candidatura a fost deja acceptată de Comisia de politică externă și integrare europeană a Parlamentului, iar decizia finală urmează să fie luată de către Igor Dodon. Unii diplomați cred că Balan va reprezenta interesele lui Plahotniuc, nu ale Republicii Moldova.

Peste aproximativ o oră, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a și expediat presei un comunicat, în care se spune că Balan ”a fost agreată în calitate de ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii”, anexând la mesaj CV-ul ei, care este copiat cuvânt în cuvânt de pe pagina de Facebook a vicepreședintei PD.

Fostul șef al misiunii Republicii Moldova la ONU și la Consiliul Europei, Alexei Tulbure, afirmă că Balan nu întrunește calitățile unui ambasador.

Iar fostul ambasador al Republicii Moldova în Belgia, Luxemburg şi la Alianța Nord-Atlantică, Iurie Reniţă, revocat din funcție la jumătate de mandat, afirmă că numirea Cristinei Balan ține strict de criteriile politice.

Am vrut să aflăm și părerea lui Iurie Leancă despre acest subiect, însă el nu a răspuns la telefon. În schimb, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, susține că este ceva normal ca unii ambasadori să fie numiți pe criterii politice, iar faptul că Balan nu este diplomat, nu înseamnă că nu va face față.

Cristina Balan a fost director general al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, fondată de Vladimir Plahotniuc. RISE Moldova a scris că Balan a reprezentat în 2008 și compania cipriotă Daranian Holdings Ltd., care a cumpărat Complexul hotelier ”Codru” cu 50,3 milioane de lei, proprietate, care ulterior a fost transferată către Finpar Invest SRL, controlată de Plahotniuc. Totodată, în mai multe tranzacții, vicepreședinta PD a reprezentat Power Investment LLC, unul dintre offshore-urile care până la sfârșitul anului 2010 au controlat Finpar Invest.

Opinia ta contează. Comentează!