România nu a înregistrat niciun caz de tromboze, doar reacții adverse de tip general
Externe 11 iunie 2021, 16:07 | 579

România nu a înregistrat niciun caz de tromboze, în timp ce alte state au întrerupt sau au condiționat vaccinarea cu anumite seruri după apariția acestora. Agenția Națională a Medicamentului spune că reacțiile adverse de tip general rămân în continuare cele mai numeroase.

Pentru vaccinul AstraZeneca au fost raportate șapte cazuri posibile cu „tromboză venoasă”, însă în urma investigațiilor realizate de Institutul Național de Sănătate Publică, aceste cazuri au fost infirmate pentru că nu s-a găsit o legătură între tromboze și vaccinul administrat, scrie Alephnews. La Agenția Națională a Medicamentului au fost raportate și două posibile reacții adverse cu termenul „miocardită” pentru vaccinul Moderna. Unul dintre acestea este în curs de investigare la INSP, iar al doilea caz a fost infirmat.

Reacțiile generale ar fi febră (mai mult de 38 °C), frisoane, oboseală, stare generală de rău, somnolență sau slăbiciune musculară. Pentru Pfizer, pe lângă reacțiile adverse incluse în informațiile produsului aprobate, au fost raportate și hipertensiune, palpitații, tahicardie, aritmie. Există posibilitatea să raportezi orice reacție adversă indiferent de intervalul de timp dintre administrarea vaccinului și debutul reacției adverse, afirm autoritățile. Până acum sunt peste 16.300 de reacții adverse la toate serurile administrate. Peste 8.000 dintre ele au fost raportate la Pfizer și peste 6.000 la AstraZeneca, asta deși în toată țara au fost administrate peste 6.700.000 de doze Pfizer și doar puțin peste 820.000 de doze AstraZeneca. Rata reacțiilor adverse e mult mai mare la AstraZeneca. La serul Moderna, s-au înregistrat aproape 2.000 de reacții adverse, iar la Johnson&Johnson doar 171.

Opinia ta contează. Comentează!