În premieră, numărul populației a fost revizuit de către experți internaționali, naționali și specialiștii de la Biroul Național de Statistică. Totodată, pentru prima oară au fost folosite date de la frontiera de stat. În calcul a fost luată migrația internațională, neînregistrată.

La începutul anului 2019, în Republica Moldova au fost, estimativ, două milioane 682 de mii de oameni, cu peste 48 de mii mai puţin decât în anul 2018 şi cu 190 de mii - faţă de anul 2014. Numărul este în descreştere pentru că mai mulți oameni pleacă în străinătate decât cei care vin.

În 2017 a fost o migrație netă negativă de aproximativ 50 de mii de oameni. Aproape 110 mii au fost imigranți și circa 160 de mii - emigranți.

Şi ratele migrației la copii sunt destul de înalte, susțin experții. Unii copii au plecat în străinătate cu părinții săi, alții nici nu s-au născut în Republica Moldova. Totodată, rata natalităţii din anul 2018 a fost cea mai scăzută din ultimii cinci ani. Tot în 2018 fost înregistrată cea mai mică rată de fertilitate, din anul 2014.

Populaţia îmbătrâneşte rapid. În 2019, coeficientul de îmbătrânire este cel mai mare din ultimii 6 ani. Din 100 de locuitori - aproape 21 au peste 60 de ani. În Republica Moldova oamenii trăiesc mai puțin decât în alte ţări din Europa, susţin experții. Comparativ cu anii 2014 şi 2015, în 2018 oamenii au trăit cu un an mai mult. În acelaşi an, speranța la viață a femeilor a fost mai mare cu 8 ani, decât cea a bărbaţilor.

Peste 65 de copii şi bătrâni depind de 100 de persoane.

Revizuirea populaţiei Republicii Moldova a fost făcută în cadrul proiectului ONU "Consolidarea sistemului statistic naţional" cu sprijinul Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie şi al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Un raport despre numărul recalculat al populației și un raport despre estimările migrației internaționale urmează să fie publicat pe site-ul Biroului Național de Statistică.