Poliția și reprezentanții Universității de Medicină au lansat o campanie de prevenire a traumatismelor copiilor în trafic
Social 23 noiembrie 2022, 19:53 | 897

Poliția a lansat astăzi, împreună cu reprezentanții Universității de Medicină, o campanie de prevenire a traumatismelor copiilor în trafic. Organizatorii pornesc de la o situație alarmantă - de la începutul anului școlar s-au produs 388 de accidente cu implicarea minorilor. Primii care au făcut un instructaj calificat au fost elevii de la Liceul ”Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din Chișinău.

ANA CHISELIȚA ofițer superior, INSP: "Dacă e să ne referim la vârsta copiilor implicați în accidente rutiere, cei mai mulți minori expuși au vârsta cuprinsă între 15-17 ani, dar și cei cu vârsta de 12-14 ani. Pe locul trei sunt minorii de până la șase ani."

Victimele accidentelor rutiere sunt, în cele mai dese cazuri, traumatizate grav, afirmă medicii.

SVETLANA COCIU asistent universitar, departamentul Medicină preventivă, USMF: "În departamentele de urgență, majoritatea din acestea sunt cu traumatisme grave. Cele mai multe părți traumatizate, sunt traumele cranio-cerebrale, urmează traumele de torace, și de mușchi, și de membre inferioare sau superioare."

În campania de prevenire a accidentelor s-au implicat și studenții de la medicină.

Micii participanți la trafic spun că ceea ce au auzit de la polițiști nu este o noutate, pentru că au învățat regulile de circulație fie în familie, fie la școală.

Acțiunea se înscrie în Planul Global de siguranță rutieră și Decadei de Acțiuni pentru Siguranță Rutieră pentru anii 2021-2030. Potrivit proiectului, Republica Moldova s-a angajat să reducă rata de decese cauzate de accidente rutiere și a traumatismelor, cu 50 la sută, până în 2030. Campania va dura până pe 30 noiembrie, timp în care inspectorii își propun să ajungă în cât mai multe localități.

Potrivit poliției, în primele zece luni ale anului curent s-au produs 388 de accidente rutiere cu implicarea minorilor. Pentru comparație: în perioada similară a anului trecut s-au produs 399 de accidente.

Opinia ta contează. Comentează!