Proiectul Guvernării nu a trecut
Politic 19 octombrie 2018, 15:46 | 887

Introducerea în Constituție a sintagmei ”integrare europeană” a eşuat. Au fost ”pro” doar 54 de deputați ai majorității parlamentare. Deputaţii PL și PLDM au părăsit ședința în momentul votului, afirmând că nu vor să facă jocurile guvernării. În replică, Andrian Candu a declarat că examinează posibilitatea organizării unui referendum pe subiectul integrării europene, poate chiar în ziua alegerilor parlamentare. Într-un comentariu pentru Radio Europa Liberă, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a subliniat că în relațiile cu Republica Moldova contează Acordul de Asociere şi așteaptă ca autoritățile de la Chişinău să respecte pe deplin valorile incluse în acest document.

Proiectul de lege a fost aprobat în prima lectură, însă pentru a doua lectură nu au fost adunate cele 67 de voturi necesare în cazul unei legi constituționale. PL a solicitat o pauză de 30 de minute, după care a anunțat că părăsește sala, urmat de PLDM. Cele două formațiuni susțin că PD ar fi putut introduce pe ordinea de zi proiectul de modificare a articolului 13 din Constituție, privind limba vorbită.

Și opoziția de stânga a declarat că nu susține proiectul.

După ce din sală au plecat liberal-democrații și liberalii, președintele Parlamentului a pronunțat numele tuturor deputaților din aceste două fracțiuni care nu și-au declarat susținerea și le-a adus critici.

A urmat procedura de vot, unde doar 54 de deputați ai majorității parlamentare și-au declarat susținerea, număr insuficient pentru ca să fie modificată Constituția.

După ce au revenit în sală, deputații din PLDM și PL au cerut dreptul la replică și au declarat că guvernarea nu și-a dorit cu adevărat această modificare și joacă teatru.

Amintim că pe 9 octombrie, europarlamentarii din Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European au votat un raport privind implementarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Printre concluzii s-a numărat faptul că orice decizie privind viitoarele plăți din asistență macrofinanciară europeană pentru Republica Moldova ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare și doar în cazul în care acestea se vor desfășura în conformitate cu standardele internaționale. Mai mult, şi suportul bugetar ar trebui să rămână în așteptare până când autoritățile de la Chișinău vor înregistra progrese semnificative în ceea ce privește standardele democratice. 

Opinia ta contează. Comentează!