Filip: Salariile miniștrilor au crescut
Economic 9 mai 2019, 21:40 | 1454

Prim-ministrul Pavel Filip recunoaște că mai mulți miniștri din cabinetul sau au salarii majorate în ultima perioadă, dar nu știe exact suma, pe care o ridică acestia, în fiecare lună. În același timp, ministrul Educației, Monica Babuc, afirmă că leafa ei este mică, deși conduce patru structuri guvernamentale. Acum o săptămână, deputații Blocului ACUM au anunțat că unii miniștri ai PD au salarii de cinci ori mai mari, decât media pe economie.

Întrebat dacă este adevărat că leafa lunară a patru miniștri: de Interne, Alexandru Jizdan, cel al Apărării, Eugen Sturza, de Externe, Tudor Ulianovschi, și salariul Monicăi Babuc au fost majorate de cel puțin trei ori, odată cu amendamentul introdus la legea salarizării în 2017, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că salariul acestora s-a majorat, dar nu știe cu cât anume.

La rândul său, Monica Babuc susține că ridică un salariu nu mai mare de 21 de mii de lei pe lună. În același timp, Babuc spune că este un fals informația, potrivit căreia, ea ar primi 30 de mii de lei lunar, așa cum afirma recent deputatul Blocului ACUM, Maia Sandu.

Iar Silvia Radu, care ridica 430 de mii de lei pe lună, fiind președinte al companiei Gas Natural Fenosa, este convinsă că mărimea salariului este o noțiune relativă.

Amintim că acum o săptămână, deputatul Blocului ACUM, Platforma DA și PAS, Maia Sandu, a anunțat că în anul 2018, miniștrii PD Alexandru Jizdan, Eugen Sturza, Monica Babuc și Tudor Ulianovschi au avut un salariu de cinci ori mai mare decât salariul mediu pe economie. Acest lucru s-ar fi făcut printr-un amendament introdus la Legea salarizării, în 2017. Amendamentul prevede că miniștrii, în afară de salariul lunar și alte stimulente financiare, au obținut dreptul de a beneficia de ”plăți de stimulare”. În acest sens, Blocul ACUM a cerut explicații de la Ministerul Finanțelor, după ce Organizațiile sindicale primare și colectivele instituțiilor, care activează în condițiile autonomiei universitare financiare, s-au arătat îngrijorate de perspectivele achitării salariilor în anul curent. Menționăm că pentru anul 2018, cuantumul salariului mediu lunar pe economie este aprobat în mărime de șase mii 150 de lei.

Opinia ta contează. Comentează!