„Facem apel la toate forțele politice din România să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor prin susținerea autentică a valorilor și standardelor europene în Republica Moldova”, se spune în declarația liderilor Platformei DA și PAS.

„Devine deja legitate faptul că, ori de câte ori are nevoie de acoperire politică internațională pentru fărădelegile și hoțiile din Republica Moldova, oligarhul Plahotniuc poate conta pe sprijinul necondiționat al lui Liviu Dragnea și Victor Orban. Guvernul de la București, flancat de prietenii fideli ai Rusiei de la Budapesta, refuză în mod ostentativ să recunoască derapajele anti-democratice de la Chișinău, plasându-se de partea oligarhului uzurpator în detrimentul cetățenilor – o încununare tristă a anului centenar”, se spune în declarația semnată de Maia Sandu și Andrei Năstase.

„După girul oferit de PSD-ALDE cartelului politic PD-PSRM în urma schimbării sistemului electoral în avantajul partidei pro-ruse din Moldova, după suportul moral oferit de Dragnea lui Plahotniuc odată cu invalidarea alegerilor din Chișinău câștigate de forțele pro-europene și pro-românești, iată că guvernul de la București a decis să blocheze un raport critic la adresa regimului lui Plahotniuc, care urma să fie adoptat de către miniștrii de Externe ai Uniunii Europene. Raportul denunța încălcarea practicilor democratice de către autoritățile de la Chișinău”, continuă liderii viitorului bloc ACUM.

Proiectul documentului spune că "angajamentul față de principiile democratice, statul de drept și respectarea drepturilor omului se află la baza" Acordului de Asociere UE-RM, iar evenimentele din Republica Moldova din acest an, "inclusiv invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinăului", au "provocat îngrijorări semnificative" cu privire la respectarea acestui angajament de către partea moldovenească.

Potrivit documentului, miniștrii de externe ai UE se așteaptă ca alegerile parlamentare anunțate pentru februarie 2019 "să se desfășoare conform standardelor internaționale, respectând principiile democratice și asigurând un proces credibil, transparent și cuprinzător".

Proiectul de text exprimă îngrijorare cu privire la "numărul tot mai mare de cazuri raportate care implică presiuni și intimidări" în adresa opoziției, a presei libere și a societății civile în ansamblu. Proiectul Concluziilor Consiliului Afaceri Externe al UE mai cere autorităților din Republica Moldova să asigure tuturor candidaților acces la mass-media și șanse egale de a participa la alegeri. De asemenea, proiectul de text cere Chișinăului să asigure existența "unui număr corespunzător de secții de votare" atât în țară, cât și în străinătate.

„Avem o mare nedumerire: care dintre prevederile de mai sus, în opinia domnului Meleșcanu, nu ar întruni condițiile pentru adoptarea unui raport, așa cum au convenit, în interesul cetățenilor Republicii Moldova, toate celelalte țări europene? Ne întrebăm cum sprijinirea unei guvernări care se comportă tot mai mult ca regimul de la Kremlin servește intereselor României? Se pare că interesele clientelare dintre Dragnea și Plahotniuc au întâietate. Facem apel la toate forțele politice din România să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor prin susținerea autentică a valorilor și standardelor europene în Republica Moldova!”, conchid Maia Sandu și Andrei Năstase.

Concluziile Consiliului Afaceri Externe al UE urmau să fie adoptate de miniștrii europeni fără alte discuții în cadrul unei reuniuni la Bruxelles pe 10 decembrie. Surse diplomatice sub rezerva anonimatului au declarat pentru RFE/RL că Romania, sprijinită de Ungaria, s-a opus ca proiectul de text să fie votat.

Concluziile urmau să fie adoptate după ce Comisia Europeana a decis să reducă ajutorul financiar pentru Republica Moldova cu aproximativ 22,7 milioane de dolari pe an atât pentru 2017, cât și pentru 2018, pe fondul îngrijorărilor legate de statul de drept și încălcarea normelor democratice. Comisia a suspendat de asemenea un program de asistență macrofinanciară de 113 milioane de dolari pentru Republica Moldova până la o decizie ulterioară.