Cadouri electorale de la PD
Politic 14 decembrie 2018, 20:25 | 2460

Împărțirea sacilor cu varză și cartofi, înainte de alegeri, este ceva firesc pentru unele partide, dar inadmisibil pentru altele. Asta ar fi convingerea ștabilor din PD, care, pe de o parte, fac pomeni electorale în stânga și în dreapta, iar pe de alta - trimit scrisori la Comisia Electorală Centrală și cer elaborarea unui Cod de conduită pentru toți actorii politici. Reprezentanții PD ne spun că nu cunosc despre ce este vorba, iar CEC-ul nu comentează situația.

Imagini cu darurile electorale pentru cetățeni au fost publicate pe pagina de facebook a organizației teritoriale Botanica a Partidului Democrat. Pe una dintre fotografii vedem reprezentanți ai PD, care dau crupe și ulei, dar ulterior politicienii s-au răzgândit și au șters postarea.

Opoziția consideră că darurile înainte de alegeri constituie o ilegalitate și apelează la autoritățile responsabile. Partidul Acțiune și Solidaritate a depus două sesizări la Procuratura Anticorupție și Inspectoratul General de Poliție. Formațiunea a solicitat investigarea implicării în acest caz a președintelui organizației Botanica a PD, deputatul Alexandr Bannicov, dar și tragerea la răspundere penală a persoanelor care au corupt alegătorii. În același timp, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, susține că nu cunoaște despre ce fel de cadouri este vorba.

Am solicitat o reacție la Comisia Electorală Centrală. Responsabila pentru relațiile cu presa, Rodica Sârbu, ne-a promis că va căuta pe cineva să comenteze, dar până în momentul redactării acestui material nu am primit vreun răspuns. Potrivit Codului penal, coruperea alegătorilor, adică oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să își exercite sau să nu drepturile electorale în cadrul alegerilor, se pedepsește cu închisoare de până la cinci ani.

Opinia ta contează. Comentează!