Acuză puterea de lipsă de transparenţă
Politic 18 aprilie 2018, 19:57 | 2232

Șapte organizații nonguvernamentale condamnă modul netransparent în care a fost lansat proiectul de parteneriat public-privat „Arena Chișinău” și cer reinițierea acestuia în strictă conformitate cu norma legală. Membrii societăţii civile atenţionează că nu există nicio justificare a urgenței cu care au acționat autorităţile atunci când au aprobat proiecte de legi și hotărâri, în condiții de minimă transparență, fără consultări și cu grave încălcări de procedură.

Reprezentanții ONG-urile care au semnat un apel public sunt îngrijorați de impactul proiectului „Arena Chișinău” asupra bugetului public și asupra patrimoniului statului. Astfel, ei au constat că această inițiativă lansată în an electoral se desfășoară netransparent, ilegal, cu grave riscuri de corupție. Potrivit lor, statul își asumă costuri ridicate, în timp ce investitorul privat nu este obligat în niciun fel. Unul dintre semnatarii apelului, Ştefan Gligor, spune că, într-un stat răvăşit de corupţie, acest proiect nu poate să reprezinte o prioritate şi un lucru care ar diminua nivelul sărăciei.

Iar şefa Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, spune că dacă din start procedura de demarare a unui proiect nu este transparentă, apare ideea că există interese de corupţie.

În apelul public se mai spune că prin promovarea proiectului „Arena Chișinău” contrar rigorilor legislației, este pusă în pericol acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. De asemenea, experţii atenţionează că funcționarii și demnitarii implicați în acest proiect riscă să devină complici ai ilegalităţiii și, eventual, să răspundă penal. Solicitările membrilor societății civile nu au fost comentate deocamdată de către reprezentanții puterii.

Proiectul unei arene multifuncționale, numită „Chișinău Arena”, a fost anunțat pe 13 martie în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova, de către Vladimir Plahotniuc, și prezentat de către președintele Parlamentului și vicepreședintele PD, Andrian Candu. La scurt timp, la Ministerul Economiei și Infrastructurii a avut loc o ședință a grupului de lucru pentru implementarea proiectului. Fără să anunțe consultări publice, Guvernul a aprobat vineri condițiile parteneriatului public-privat pentru proiectarea și construcția arenei polivalente lângă Stăuceni.

Opinia ta contează. Comentează!