Sentință pronunțată la miez de noapte
Social 3 aprilie 2018, 19:20 | 6428

Și-au aflat sentința la miez de noapte. După aproape şase ore de deliberări, Judecătoria Chişinău, sediul Centru, i-a condamnat pe cei şase învinuiţi de tentativă de asasinare a lui Vladimir Plahotniuc la ani grei de puşcărie. Cea mai aspră pedeapsă, 20 de ani de închisoare, a primit-o Valerian Zabolotnîi, care ar fi pus la cale schema de omor a şefului PD. Alți cinci au primit între trei şi 11 ani. Avocații spun că se vor adresa la Curtea de Apel Chișinău.

Zabolotnîi, care până acum era vicepreședinte al Fondului internaţional pentru ajutorarea veteranilor şi invalizilor din sport, a fost privat de dreptul de a exercita activități în domeniul turismului pe o perioadă de cinci ani. Pentru pregătirea omorului și păstrarea ilegală a armelor și munițiilor a fost condamnat și Dmitri Șevcenco. El a primit 11 ani de închisoare. Stepan Chirov a fost recunoscut vinovat pentru pregătirea omorului, dar a fost achitat pe capătul de învinuire privind păstrarea ilegală a armelor și munițiilor. Chirov a fost condamnat la opt ani de închisoare. Avocatul acestuia a sesizat unele stranietăți cu privire la sentința emisă. În așteptarea sentinței au fost rudele și apropiații inculpaților. Prietenii lui Valerian Zobolotnîi afirmă că nu cred în acuzațiile procurorilor.

Igor Melnic, Ivan Cojocari și Vasile Dragulea au fost achitați cu privire la pregătirea omorului, însă au fost recunoscuți vinovați pentru trecerea ilegală a frontierei. Ei au fost condamnați la șase, cinci și, respectiv, 3 ani de închisoare. Unul dintre avocații lui Vasile Dragulea, care suferă de diabet zaharat, afirmă că instanța a ignorat prevederile legale.

Procurorul de caz a fost rezervat în declarații. Sentința motivată în acest dosar va fi pronunțată pe 26 aprilie. Precizăm că în aprilie trecut, autoritățile au anunțat despre reținerea a opt persoane la Chişinău, și nouă - în Ucraina, care ar fi pus la cale omorul lui Vladimir Plahotniuc. În învinuirea adusă inculpaților, acuzatorii s-au bazat pe mărturiile lui Iuri Parhomenco, cel care și-a recunoscut vinovăția în acest dosar, dar și ale unor persoane, care ar fi agenți din Ucraina și care apar în imaginile făcute publice ulterior de Ministerul Afacerilor Interne. În înregistrarea video apar trei indivizi, care desenau în nisip schema amplasării clădirii Global Business Center (GBC), unde-și are biroul Plahotniuc. Procurorul de caz a declarat că există un alt dosar pe același fapt, care se află la faza de urmărire penală, însă nicio persoană nu se află în arest preventiv. Unul dintre inculpați a declarat instanței că oameni din paza lui Plahotniuc ar fi înscenat tentativa de omor. Purtătorul de cuvânt al PD a refuzat să comenteze afirmația.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie