GAZPROM a scumpit gazele cu 25%
Social 15 martie 2019, 17:34 | 1366

Preţul de import al gazelor din Rusia, livrate Moldovei, a crescut cu 25% de la 1 ianuarie

Gazprom a majorat preţul gazelor pentru Republica Moldova. Scumpirea a intrat în vigoare încă la începutul anului, dar despre asta s-a aflat abia acum. Astfel, gazele naturale livrate țării noastre de gigantul rus costă 237,46 de dolari pentru o mie de metri cubi. Acest preţ de import este mai mare cu 25 la sută faţă de aceeași perioadă a anului trecut. La sfârşitul lunii februarie, președintele Igor Dodon spunea că există premise ca tariful să NU crească, făcând referire la prietenii săi „vărsători” din Rusia. 

Noul tarif de 237 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze este valabil doar pentru primul trimestru al acestui an, se arată într-un răspuns al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, oferit portalului Mold-street.com. Tendinţa generală este însă de scumpire. Asta după ce şi pe parcursul anului trecut preţul mediu de import al gazelor a fost cu 34 la sută mai mare decât în 2017, ajungând la 217 dolari pentru o mie de metri cubi. În monedă naţională, însă, preţul de import a crescut cu 22 la sută pentru că anul trecut leul moldovenesc s-a întărit uşor faţă de dolarul american. În acest an, cursul leu-dolar este relativ stabil, dar de la 1 ianuarie Gazrpomul a scumpit din nou gazele pentru Republica Moldova cu 25 la sută. În privința unei eventuale creşteri a tarifelor pentru consumatorii finali, ANRE susţine în acelaşi răspuns către Mold-street.com că, până pe 13 martie, Moldovagaz nu a prezentat agenţiei raportul pentru anul 2018. Deşi scumpirea operată de Gazprom pentru gazele livrate Moldovei este valabilă încă de la 1 ianuarie, până astăzi nu s-a spus despre asta. Preşedintele Igor Dodon, care s-a întâlnit cu directorul Gazprom, Alexei Miller, pe 30 ianuarie, la Moscova, nu a anunţat despre o eventuală majorare a preţului. Mai mult, șeful statului s-a lăudat pe Facebook că a discutat cu Miller, cităm, "chestiuni privind formarea politicii de prețuri pentru îmbunătățirea situației consumatorului moldovean". În același mesaj, Dodon scria că i-a mulţumit lui Alexei Miller pentru, cităm, "atitudinea respectuoasă față de Moldova și poporul moldovenesc". Ulterior, cu cinci zile înaintea alegerilor, Igor Dodon a dat un interviu online, în care i-a liniştit pe cetăţenii îngrijoraţi de o posibilă majorare a tarifului pentru gaz. Argumentul forte - prietenii săi "vărsători" din Rusia.

Igor Dodon "Eu consider că există premise ca tarifele pentru gaz să nu crească, dar pentru asta este nevoie de o înţelegere cu Gazprom. Ştiţi că am avut o întrevedere cu Alexei Miller. Apropo, și el este vărsător. Aşa s-a întâmplat că am în preajmă mulţi vărsători. Soţia e vărsător, Greceanâi e vărsător... Îndată cineva va spune că fac publicitate. Miller de la Gazprom e vărsător, Gherman Gref de la Sberbank e vărsător, preşedintele Dumei de Stat e vărsător, Mironov de la „Spravedlivaia Rossia” e vărsător. Iată, m-am uitat în jur şi am văzut că suntem o echipă de vărsători serioşi."

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a publicat un comunicat de presă pe pagina oficială în care scrie că nu sunt motive pentru creșterea tarifelor pentru consumatorii finali, deoarece nu există nicio solicitare în acest sens din partea Moldovagaz, care să prezinte și probe pentru o eventuală modificare a prețului. Precizăm că tariful actual pentru consumatorii casnici a fost stabilit cu un an în urmă, la 16 martie 2018. 

Opinia ta contează. Comentează!