Eficiență cu ajutorul roboților
IT şi Ştiinţă 11 octombrie 2019, 16:11 | 6029

Din Suedia, în Republica Moldova, apoi în America. Este „călătoria” pe care o vor face doi roboți industriali. Aceștia au fost aduși din Suedia pentru a fi programați la Chișinău și urmează în scurt timp să fie livrați în Statele Unite, unei companii din Los Angeles. Ei vor îndeplini toată munca fizică pe care o făceau cândva angajații întreprinderii. Mai exact, ei vor fi „de serviciu” la fabricarea unor fâșii și rulouri de hârtie.

După ce robotul a completat numărul necesar de rulouri sau de fâșii de hârtie, acestea sunt „bandajate” cu folie de plastic.

Roboții industriali pot fi programați să facă practic orice.

Mutarea obiectelor se face cu ajutorul brațului robotului.

Brațul robotului este gândit astfel încât mișcându-se cu o viteză anumită să nu deterioreze obiectul atunci când îl duce spre banda rulantă.

Este prima instalație automatizată implementată cap-coadă în Republica Moldova de inginerul Alecu Dragomir, începând cu proiectarea mașinii, asamblarea și finalizând cu programarea ei. Alecu Dragomir a reușit această performanță după ani de muncă. Bazele au fost puse la facultatea de profil a Universității Tehnice din Chișinău, iar perfecționarea a avut loc în străinătate, la o companie din Italia.

Iar cu cele însușite, spune inginerul, a făcut înconjurul lumii de vreo 10 ori, de unde a învățat multe, inovații pe care vrea să le implementeze împreună cu echipa sa în Republica Moldova. 

Opinia ta contează. Comentează!