Tensiuni din cauza codului penal
Externe 3 iulie 2018, 14:34 | 1837

Controversatele modificări ale Codului Penal al României au fost votate în comisia specială pentru legislaţie și în plenul Senatului. Până la sfârşitul săptămânii, proiectul urmează să treacă şi de Camera Deputaţilor. Opoziția acuză puterea că, prin actuala formă a legii, mai multe dosare vor fi închise şi a anunțat că schimbările în justiție, inițiate de coaliția de la guvernare, vor fi contestate la Curtea Constituțională.

Una dinte controversatele modificări aduse Codului Penal, votate ieri în comisia specială condusă de Florin Iordache, este redefinirea abuzului în serviciu. Potrivit procurorilor anticorupție, în consecinţă, sute de dosare cu această încadrare vor fi închise pentru că nu va fi găsit vreun vinovat.

Totodată, a fost votată propunerea ca neglijenţa în serviciu să fie eliminată și au fost făcute modificări în privința infracţiunilor de dare de mită sau trafic de influenţă. Opoziția din România susține că, astfel, în centrul atenției este pus infractorul și nu victima, cum era până acum. PNL a anunțat că va contesta la Curtea Constituţională aceste schimbări aduse de către coaliția de la guvernare.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, și liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au făcut primele declarații despre măsurile luate de coaliția aflată la putere. Tăriceanu a spus că schimbările aduse Codurilor Penale sunt absolut necesare, invocând că mulți oameni nevinovați au ajuns să fie condamnați. Dragnea, în schimb, a refuzat să răspundă la întrebarea dacă este direct avantajat de aceste modificări, care l-ar putea scăpa de condamnare.

Amintim că, luna trecută, coaliția PSD-ALDE a trecut în mare grabă, noaptea târziu, prin Camera Deputaților, Comisia specială și plen sute de modificări la Codul de Procedură Penală. Atât Occidentul, opoziția, cât și societatea civilă contestă aceste schimbări, pe care le denunță că sunt dedicate aleșilor care au probleme cu justiția.

Opinia ta contează. Comentează!