Image-Description
Audieri în Parlament: Legislația ar putea fi înăsprită pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor
Social 19 septembrie 2018, 13:39 | 1686

Cadrul legislativ din Republica Moldova ar putea fi înăsprit, prin introducerea sancțiunilor pentru părinții care refuză să-și vaccineze copiii. Situația privind rujeola a fost raportată în cadrul unor audieri organizate de către comisa parlamentară protecție socială, sănătate și familie.

Secretarul de stat al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, a spus că Republica Moldova era un stat liber de rujeolă, potrivit IPN. Mulți la rând nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire. După epidemia din 2002, au fost întreprinde măsuri drastice de vaccinare masivă a populației, iar rata a ajuns la 96%. Din cauza campaniilor anti-vaccin, din motive religioase, mituri, nesiguranța vaccinurilor, rata a ajuns la puțin peste 87%. Această situație a avut un impact asupra sistemului de sănătate. Potrivit Alionei Serbulenco, un caz de vaccinare costă statul 45 de lei, iar un caz tratat – între 2 și 7 mii de lei.

Angela Cutasevici, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a menționat că, la data de 7 septembrie, neîncadrați în procesul educațional erau 7349 de copii nevaccinați. O săptămână mai târziu, la 14 septembrie, numărul acestora a scăzut la 5664 de elevi.

Potrivit lui Nicolae Eşanu, secretar de stat la Ministerul Justiției, legislația națională prevede vaccinarea obligatorie a copiilor, statul are obligația de a întreprinde măsuri pentru a asigura protecția sănătății populației, dar nu conține suficiente sancțiuni pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor.

Practica CEDO spune că dreptul la sănătatea populației prevalează, dacă un caz de nevaccinare prezintă risc asupra populației.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie