Persoanele fizice care nu poartă mască în locurile publice riscă amenzi de la 2000 la 5000 de lei
Social 7 aprilie 2021, 15:35 | 12815

În pofida amenzilor împărțite de poliție pentru nerespectarea măsurilor sanitare, mulți cetățeni continuă să ignore restricțiile impuse de autorități. În perioada stării de urgență, unii se plimbă nestingherit fără măști, iar alții sfidează perioada de carantină. Care sunt sancțiunile aplicate de oamenii legii, vedeți în materialul ce urmează.

Mărimea amenzilor variază în funcție de abatere. De exemplu, persoanele fizice care nu poartă mască în locurile publice riscă amenzi de la două la cinci mii de lei. De la 10 până la 35 de mii de lei constituie amenzile pentru persoanele juridice care au încălcat somația purtării măștilor. În acest caz este vorba de proprietarii centrelor comerciale, magazine și localuri de agrement.

NATALIA GOLOVCO, ofițer principal al Serviciului de presă de la INSP: "Persoana fizică este persoana care se plimbă prin parc, se duce la magazin, vine de la muncă. Persoana juridică este agentul economic."

Aceleași amenzi sunt împărțite și persoanelor care ies din casă după ora 23.00 - prevedere valabilă doar pentru locuitorii municipiilor Chișinău și Bălți. Sancțiuni de până la 35 de mii de lei riscă și agenții economici care ignoră restricțiile și activează pe timp de noapte.

NATALIA GOLOVCO, ofițer principal al Serviciului de presă de la INSP: "Indiferent de situație, dacă persoana a ieșit din casă după ora 23.00 este pasibilă de sancțiune. Chiar dacă vine mai târziu de la muncă sau vine mai târziu de la cumpărături, se duce la un prieten la alt prieten. Persoanele juridice, în cazul în care încalcă regulile impuse de autorități, sunt sancționate cu amendă de la 10 la 35 de mii de lei. Aici ne referim la magazine, stații peco, cluburi, restaurante."

Excepție se face în cazul în care persoana va prezenta un certificat de la locul de muncă precum că are dreptul să circule pe timp de noapte în interes de serviciu. Amenzi între două și cinci mii de lei riscă și cei care nu respectă perioada de carantină impusă de autorități.

NATALIA GOLOVCO, ofițer principal al Serviciului de presă de la INSP: "Din ziua în care a fost instituită stare de urgență, Inspectoratul Național de Patrulare a informat cetățenii în permanență să respecte regulile."

Începând cu 1 aprilie, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, în legătură cu răspândirea virusului COVID-19. Decizia a fost adoptată de majoritatea parlamentară PSRM-Șor la inițiativa unui grup de deputați socialiști.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie