Cavcaliuc, cu avere nedeclarată
Justiţie 26 aprilie 2018, 21:13 | 8032

Integru, dar nu prea. Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, a uitat să indice în declarația sa de avere două apartamente în Chișinău, primite în dar de la părinți pentru cei doi copii ai săi. Informația apare într-o investigație semnată de RISE Moldova, care a încercat să obțină și explicațiile de rigoare. Toate intențiile au fost blocate de către polițist.

Deși vorbește la tribună despre integritate, Gheorghe Cavcaliuc nu și-a declarat întreaga avere, scrie RISE Moldova. Mai exact, în 2017, cei doi copii ai colonelului, de opt și 11 ani, au primit în dar câte un apartament. Prima locuință are 58 de metri pătrați și se află într-un bloc nou de pe strada Bucuriei. Cel de-al doilea apartament are 91 de metri pătrați și se află într-un bloc de pe strada Ceucari. Sursa spune că peste trei luni de la donație, locuința de pe strada Ceucari a fost vândută. În declarația de avere pentru anul trecut, Cavcaliuc nu a indicat însă cele două apartamente și nici venitul obținut din vânzarea unuia dintre ele.

La o săptămână după ce RISE l-a abordat pe Cavcaliuc, mai exact pe 11 aprilie curent, el a depus o nouă declarație de avere. De această dată, în document se regăsește apartamentul din strada Bucuriei, primit în dar de către mezinul familiei. În același timp, șeful adjunct al IGP a anticipat lucrurile și a mai declarat o locuință de 68 de metri pătrați din același bloc. Apartamentul a fost primit în dar de către fiul mai mare al colonelului de poliție la începutul acestui an și ar urma să figureze în declarația de avere pentru 2018.

Sursa scrie că nici de data aceasta Cavcaliuc nu a indicat totul. El a uitat să declare venitul obținut din vânzarea apartamentului din strada Ceucari. În toate cazurile, donatorii au fost părinții colonelului de poliție. Acum trei ani, Petru și Parascovia Cavcaliuc au cumpărat trei apartamente pe strada Bucuriei. În proprietatea lor au rămas doar un apartament de 107 metri pătrați. Prețul unui metru pătrat pe atunci a fost de 540 de euro. RISE a calculat conform prețului de piață și a ajuns la suma de 125 de mii de euro, bani pe care i-ar fi cheltuit părinții lui Cavcaliuc pentru cele trei apartamente.

Sursa a identificat și alte neclarități în declarațiile de avere din ultimii șase ani ale lui Gheorghe Cavcaliuc. De exemplu, din 2009 până în 2014 el a deținut un apartament de 38 metri pătrați, un beci și un spațiu comercial. Ulterior, imobilele nu s-au mai regăsit în declarații. Reporterul RISE a vrut să afle mai multe de la colonelul de poliție, însă receptivitatea acestuia a fost sub orice așteptare.

Anterior, Jurnal TV a realizat o investigație în care a arătat că Gheorghe Cavcaliuc are o ditamai gospodărie într-un sector de vile, în satul Truşeni. Pe un teren de 12 ari, poliţistul a ridicat nişte construcţii impunătoare. Cavcaliuc a mai cumpărat un lot alăturat de 11 ari, astfel încât deţine în acest sector cam o pătrime de hectar. Omul şi-a delimitat gospodăria în trei părţi. Pe o bucată de pământ, se pare, intenţionează să facă grădinărit. Casa cu două niveluri ocupă o altă bucată bună din teren. Iar restul spaţiului este destinat relaxării. În zona pentru odihnă colonelul de poliție şi-a făcut piscină. Totul - îngrădit pe de o parte cu un zid înalt, iar pe de alta - cu sârmă ghimpată. Este greu de crezut că luxul din imaginile video şi-l poate construi un poliţist, fie el şi în funcţie de conducere, doar din salariu. Dar anume aşa stau lucrurile - ne-a afirmat Gheorghe Cavcaliuc. Din 2016, casa se regăsește în declarația de avere a acestuia, însă Cavcaliuc indică o valoare de numai aproximativ 230 de mii de lei, sau puțin peste 11 mii de euro.

Opinia ta contează. Comentează!