UE acordă 30 de milioane de euro
Economic 11 iulie 2020, 00:34 | 1794

Comisia Europeană a aprobat astăzi debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Este a doua şi ultima tranşă din actualul program de asistenţă. Din această sumă, zece milioane de euro sunt sub formă de grant, iar 20 de milioane - sub formă de împrumut pe termen lung, cu dobândă scăzută. Inițial, programul prevedea o asistență totală în valoare de 100 de milioane de euro, dar cea de-a treia tranșă, de 40 de milioane de euro, a fost ratată din cauza întârzierii unor reforme.

Într-un comunicat al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova se arată că cele 30 de milioane de euro sunt destinate pentru a ajuta autoritățile să facă față șocului economic cauzat de pandemia de coronavirus. Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a declarat că UE a aprobat acordarea celei de-a doua tranșe, deoarece blocul comunitar este alături de cetățenii Republicii Moldova în aceste vremuri dificile.

COMUNICATUL DELEGAȚIEI UNIUNII EUROPENE: Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă consideră că s-au înregistrat progrese intermediare suficiente, în special în ceea ce privește seria de acțiuni legate, printre altele, de justiție, anticorupție, mass-media și societatea civilă. Autoritățile moldovenești s-au angajat, de asemenea, să continue reforma justiției, în special prin prezentarea modificărilor constituționale mult așteptate pentru reforma judiciară, în conformitate cu standardele internaționale. // sursa: www.eeas.europa.eu

Ministerul de Externe de la Chișinău a salutat acordarea celei de-a doua tranșe din asistența macrofinanciară. Fostul premier Maia Sandu a declarat însă că dacă Republica Moldova ar fi avut o guvernare responsabilă, atunci Chișinăul ar fi trebuit să primească și a treia tranșă din sprijinul european.

MAIA SANDU, ex-premier: După luni de insistență din partea noastră, majoritatea parlamentară și guvernul lui Dodon au binevoit să-și dea votul pentru o parte din angajamentele pe care le avea Republica Moldova pentru obținerea banilor. Din păcate, tranșa a treia, în valoare de 40 milioane euro, a fost anulată din cauza iresponsabilității și a lenei guvernării de la Chișinău. Din acești bani, 20 milioane de euro erau donație, bani care nu trebuiau întorși Uniunii Europene. // sursa: facebook

Potrivit Maiei Sandu, din cauza președintelui Dodon și a Guvernului său, acești bani nu vor mai ajunge în Republica Moldova. Solicitată pentru o reacție, instituția prezidențială nu ne-a oferit niciun răspuns. În schimb, premierul Chicu a acuzat fostul Guvern Sandu de faptul că a treia tranșă din asistența macrofinanciară în valoare de 40 milioane de euro a fost anulată. Amintim că în luna noiembrie trecut, cu patru zile înainte de demiterea Guvernului Sandu, Republica Moldova a primit prima tranșă de asistență macrofinanciară, în valoare de 30 de milioane de euro. Volumul total al sprijinului anunțat de Uniunea Europeană constituie 100 de milioane de euro. 

Opinia ta contează. Comentează!