Riscul ca alegerile să nu fie recunoscute
Social 13 octombrie 2018, 14:52 | 2597

Există riscul ca în condițiile actualului sistem, alegerile din Republica Moldova să nu fie recunoscute de către comunitatea internațională. Este opinia membrilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care cere puterii de la Chișinău să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la reforma electorală.

În declarația semnată de 25 de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, din diverse state, sunt exprimate îngrijorări profunde în legătură cu deteriorarea standardelor democratice de bază în Republica Moldova. Printre acestea sunt statul de drept, instituțiile democratice, independența justiției, libertatea presei și hărțuirea opoziției.

Totodată, semnatarii cer guvernării de la Chișinău ajustarea legii electorale și respectarea principalelor propuneri și recomandări ale Comisiei de la Veneția.

Anterior, Comisia de la Veneția a criticat proiectul puterii de la Chișinău de schimbare a sistemului de vot din Republica Moldova, spunând că nu se bucură de „consens larg” și că sistemul propus provoacă „îngrijorări semnificative” privind riscul „influențării deputaților de către interesele de afaceri”. Și Joseph Daul, președintele Partidului Popular European, a atenționat anterior că următoarele alegeri parlamentare ar putea să nu fie recunoscute.

Opinia ta contează. Comentează!