Platon, acuzat într-un dosar nou
Social 11 iunie 2018, 19:32 | 3408

Veaceslav Platon s-a pomenit cu încă un dosar penal pentru escrocherie și spălare de bani. Procurorii anticorupție îl învinuiesc pe afacerist că l-ar fi convins pe Ilan Șor să-i ofere credite de două miliarde de lei. Într-o conferință de presă, avocații lui Platon au declarat că acuzatorii încearcă să-l scoată basma curată pe primarul de Orhei.

Potrivit ordonanței de punere sub învinuire pe numele lui Veaceslav Platon, în 2013 mai multe companii din grupul Șor au luat credite de la Moldindconbank. Ulterior, potrivit declarațiilor primarului de Orhei, banii ar fi fost transferați pe conturile unor firme deținute de Platon. Câteva luni mai târziu, pentru a restitui creditele, Șor ar fi împrumutat bani de la Banca de Economii, prin intermediul companiilor sale. Asta, pentru că Platon i-ar fi promis o dobândă avantajoasă. Declarațiile lui Șor nu sunt veridice și nici probate, afirmă avocații lui Veaceslav Platon.

Într-un alt capăt de învinuire, procurorii anticorupție spun că în noiembrie 2014, Platon, din nou, l-ar fi convins pe Șor să ia credite de la Banca de Economii, prin intermediul firmelor sale, iar ulterior mijloacele financiare ar fi ajuns pe contul unor companii ale lui Veaceslav Platon. Inițial, una dintre aceste firme a fost atribuită lui Vladimir Filat, însă, de fapt a fost fondată de oameni din anturajul lui Plahotniuc, afirmă avocații lui Platon.

Un alt subiect abordat de către apărătorii lui Platon a fost tratamentul inuman și degradant, la care este supus clientul lor în detenție. Avocații afirmă că afaceristul a solicitat încă din iulie trecut un stomatolog, însă așa și nu a primit asistență, întrucât mai mulți medici ar fi fost amenințați.

Purtătoarea de cuvânt a lui Ilan Șor a declarat că va analiza toate declarațiile apărute în presă și va face publică reacția, iar șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, nu a răspuns la telefon pentru a comenta afirmațiile avocaților.

Precizăm că Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei de la Banca de Economii. Dosarul urmează să fie examinat la Curtea Supremă de Justiție. Platon se declară nevinovat și afirmă că banii au fost furați de către Vladimir Plahotniuc. Acesta a negat acuzațiile. Un alt dosar pe numele lui Platon se află la Curtea de Apel Chișinău. Prima instanță l-a condamnat pe afacerist la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie și corupere a mascaților de la Pantera.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie