Image-Description
Problema nevalidării alegerilor din Chișinău, pe agenda ședinței Comisiei de afaceri externe din Parlamentul European
Politic 21 iunie 2018, 09:50 | 3305

Continuă să fie aduse critici referitor la decizia de a anula alegerile câștigate la Chișinău de liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Europarlamentarul român Cristian Preda, coordonator al Grupului Partidului Popular European în Comisia Afaceri Externe a Parlamentului European, a declarat Europei Libere că situația de la Chișinău va fi pe agenda ședinței de joi a Comisiei de afaceri externe din Parlamentul European.

„Decizia luată de a anula rezultatele alegerilor vădește foarte clar influența politică asupra justiției și suntem într-o situație aproape incredibilă, e suprarealistă. E un tip de comportament stalinist în care forțele politice controlează justiția. Incredibile, subliniez acest cuvânt, pentru că este reacția pe care am înregistrat-o deja în rândul colegilor mei din Comisia de Afaceri Externe. Toți cei care au auzit ce se întâmplă – și toată lumea a auzit până la urmă ce se întâmplă în Republica Moldova – consideră că suntem în fața unei situații neobișnuite”, a spus Preda.

„Am cerut în ședința Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European să discutăm despre Republica Moldova. Președintele Comisiei împreună cu raportorul pentru Moldova, dl ​Petras Auštrevičius, au sprijinit această solicitare și joi dimineață, Serviciul European de Acțiune Externă, Comisia Europeană vor interveni sub semnul urgenței în legătură cu situația din Republica Moldova și vor fi două puncte care vor fi atinse”, a declarat Preda.

Este vorba de:

„Primul este legat de anularea inacceptabilă a rezultatului alegerilor de la Chișinău și al doilea punct va fi „furtul miliardului”. E o chestiune care a rămas în atenția noastră, există și o întrebare adresată de către unul dintre membrii Comisiei de Afaceri Externe în privința investigațiilor făcute pe tema miliardului și această a doua chestiune va fi și ea discutată mâine”, susține europarlamentarul român.

„Vom vedea care sunt reacțiile care vin de la Serviciul de Acțiune Externă și de la Comisie. În orice caz, mult-discutata chestiune a ajutorului macrofinanciar mi se pare odată mai mult pusă în pericol. Am spus de foarte multe ori – sunt un prieten al Republicii Moldova, îmi doresc ca Republica Moldova să fie ajutată de Uniunea Europeană, îmi doresc ca fonduri europene să vină în Moldova, dar aceste fonduri nu pot să meargă în mâinile unor oligarhi sau să încapă pe mâinile socialiștilor, care vor să ducă Republica Moldova către Rusia. Fondurile europene trebuie să meargă pentru dezvoltarea societății, de ele trebuie să profite cetățenii Republicii Moldova. De aceea, toată discuția despre ajutorul macrofinanciar a fost enorm complicată de actuala guvernare cu complicitatea lui Dodon și iată că suntem și într-o criză politică și cred că avem cauze comune – această voință oligarhică și non-democratică de a controla jocul politic”, a conchis Preda.

Opinia ta contează. Comentează!