Acuzaţii de justiție selectivă
Social 26 martie 2019, 19:35 | 2536

Un bărbat din raionul Ștefan Vodă acuză instanța din Căușeni că a făcut o justiție selectivă în cazul fiicei sale, victimă a agresiunii. Cetățeanul se simte nedreptățit și cere implicarea ministerului de resort. Într-o declarație ultimativă, bărbatul spune că dacă autoritățile nu intervin până mâine, miercuri, 27 martie, el va chema lumea să blocheze traseul Palanca - Ștefan Vodă.

Andrei Cebotari, avocatul familiei Jigailo, a declarat într-o conferință de presă că Judecătoria Căușeni, sediul central, i-a condamnat cu suspendare pe doi tineri, care i-ar fi bătut fata clientului său și ar fi amenințat-o cu moartea. Incidentul a avut loc la începutul lunii decembrie 2018. Doi indivizi, unul dintre care din Rusia, ar fi intrat pe teritoriul unei stațiuni de agrement din raionul Căușeni, unde tânăra își sărbătoarea ziua de naștere, alături de alte 11 persoane. Cei doi ar fi venit înarmați - cu un cuțit și un pistol. Apoi s-au luat la ceartă cu invitații fetei, sub pretextul că iubitul acesteia ar fi greșit față de o persoană și trebuie să prezinte scuze. Au urmat amenințări. Andrei Cebotari spune că unul dintre cei doi a scos un pistol neidentificat și i-a amenințat pe toți că îi va împușca. Apoi ar fi apucat-o pe Vlada Jigailo de gât și a dat-o la podea. Apoi, l-a lovit în cap pe unul dintre musafiri, Victor Darii, îndreptând asupra acestuia arma. L-a obligat să se așeze în genunchi și, sub pretextul că anterior l-ar fi jignit pe unul dintre cei veniți la sărbătoare, l-a obligat să ceară iertare de la cel prezent. În caz contrar, amenința cu moartea. Potrivit avocatului, în scurt timp, agresorii au fost învinuiți de huliganism și amenințare cu moartea.

Avocatul Andrei Cebotari spune că ulterior, procurorul general a emis o ordonanță prin care a dispus transmiterea cauzei penale de la Procuratura Căușeni către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

În luna februarie curent, cauza penală a fost remisă la Judecătoria Căușeni. Primele semne de întrebare au apărut după ce avocatul și clienții săi au primit citație să se prezinte în instanță. Când au verificat agenda ședințelor, au constatat că două deja au avut loc în lipsa părților vătămate.

Andrei Cebotari a cerut să se revină la procedura generală de examinare, însă nu a primit vreun răspuns. Cei doi indivizi au fost condamnați la câte patru ani și opt luni de închisoare, cu suspendare. Judecătorul Sergiu Pleșca de la Judecătoria Căușeni nu a motivat aplicarea pedepsei condiționate, deși procurorul a cerut șase ani și opt luni de detenție reală, iar în cazul cetățeanului Federației Ruse - expulzarea. Decizia primei instanțe va fi atacată la Curtea de Apel, a precizat avocatul. Andrei Cebotari a făcut o paralelă cu un caz din anul 2014, când același judecător, Sergiu Pleșca, a plasat în arest preventiv un cetățean, care nu avea bani să plătească contribuția de asigurare medicală obligatorie. Doar că, până la urmă, încheierea a fost casată. În cazul familiei Jigailo, victima nu își poate explica cele întâmplate. Vlada spune că de la acea petrecere nefastă și până acum, trăiește un coșmar.

Am încercat să obținem o reacție de la președintele Judecătoriei Căușeni, sediul Central, Sergiu Pleșca. La telefonul din anticameră ne-a răspuns grefierul, care ne-a zis că Pleșca nu este pe loc și că urmează să aibă o ședință. Ne-a îndemnat să revenim mai târziu, dar nu a mai răspuns la apel.

Opinia ta contează. Comentează!