15 subdiviziuni ale ANSP au primit astăzi câte o mașină special pentru transportarea probelor de laborator și a vaccinurilor
Social 4 august 2022, 18:12 | 515

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a scăpat de o mare problemă. 15 subdiviziuni ale ANSP au primit astăzi câte o mașină special pentru transportarea probelor de laborator și a vaccinurilor. Mașinile vechi erau mai mult prin reparații, decât în lucru. În unele centre regionale al ANSP nici nu există mașină, care să asigure procesul de colectare a probelor. Culmea - specialiștii apelau la transportul public!

La Soroca, mai bine de 15 ani, mașinile pe care le folosesc specialiștii din cadrul subdiviziunilor ANSP nu au mai fost schimbate. De multe ori, mașina se strica pur și simplu pe drum.

ALEXEI REVENCO, șofer: "Avem mașini mai vechișoare și nici nu sunt econome. Asta cred că nici la buzunare nu va bate. - La ce folosiți mașinile? - Pentru a transporta vaccinuri, analize din toate satele, din toate școlile."

Iar la Șoldănești, nici nu există o mașină pentru medici, care ar putea colecta și transporta vaccinurile și probele pentru laborator.

VALERIU VOICU, șofer: "Mașina este foarte veche și este dată la rebut, la casare. - Deci, nu aveți o mașină acolo, de cât timp? - De un an. - Dar cum vă descurcați fără o mașină, cum duceați analizele de laborator? - Erau mașini de la Orhei și cu ele ne descurcam."

Centrul de Sănătate Publică din Orhei monitorizează patru raioane: Telenești, Șoldănești, Orhei și Rezina. La unul dintre centre, mașina este foarte veche, iar la altul - nici nu există.

ALINA CHIRTOACĂ, șef adjunct Centrul de Sănătate Orhei: "Aceste două mașini vor merge la Telenești și Rezina, acolo unde noi avem transport, dar este într-o stare mai puțin bună, iar acum sper la o creștere a eficienței serviciilor. Chiar să vorbim de raionul Șoldănești, noi nu avem transport acolo, pentru că mașina a fost decontată, a fost una uzată. - Cum vă descurcați? - De la Orhei se transportau specialiștii la Șoldănești și Rezina."

În unele localități, specialiștii sunt nevoiți să urce în transportul public pentru ca să ducă probele de la un laborator regional la altul central. Autoritățile cunosc problema și susțin că sunt depuse eforturi pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Starea este foarte proastă. Investiții în sănătatea publică nu au fost efectuate de zeci de zeci de ani, nici pentru reparația infrastructurii, nici pentru automobile, laboratoarele au fost pentru prima dată fortificate, în special în regiuni, doar datorită acestei pandemii. În momentul în care avem un centru regional și are în subdiviziunea sa alte centre din localitate, vă dați seama că acești specialiști nu se pot deplasa cumva cu transport public acoperind o rază de sute de km."

Uniunea Europeană a alocat aproximativ trei milioane de lei pentru achiziționarea celor 15 automobile.

GINTAUTAS BARANAUSKAS, șeful adjunct al secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova: "Cele 15 mașini vor fi folosite pentru a continua procesul de imunizare, pentru a monitoriza imunizarea și pentru a asigura transportarea eficientă a vaccinurilor."

Donația a fost făcută de OMS și Uniunea Europeană, care au alocat peste 3,7 milioane de lei pentru achiziționare mașinilor.

Opinia ta contează. Comentează!