Ecoul protestelor din Slovacia
Externe 12 martie 2018, 20:19 | 1021

Ministrul slovac de Interne și-a anunțat demisia. Robert Kalinak a decis să plece din funcție ca urmare a protestelor masive și a crizei politice din țară, generate de asasinarea jurnalistului de investigații Jan Kuciak , cel care ancheta faptele de corupţie şi presupusele legături dintre politicieni de la Bratislava şi mafia italiană.

Demisia ministrului de Interne de la Bratislava a fost cerută zilele trecute de opoziție și lideri ai societăţii civile din Slovacia. Toți îl acuză pe Robert Kalinak că nu a putut garanta o investigaţie independentă privind uciderea lui Jan Kuciak și a iubitei sale, împușcați mortal luna trecută. Cazul a provocat și importante manifestaţii stradale în toată țara, unde zeci de mii de oameni au protestat faţă de corupţie şi au cerut demisia guvernului Robert Fico.

Asasinarea jurnalistului de investigații a provocat o criză politică de proporții în Slovacia și a tensionat relaţiile dintre premierul Robert Fico şi preşedintele Andrej Kiska, după ce acesta din urmă a îndemnat recent la o remaniere a guvernului de la Bratislava sau la alegeri anticipate.

Opinia ta contează. Comentează!