Susținut de ambasadorul SUA în Germania
Politic 14 mai 2018, 19:52 | 3173

”Vladimir Plahotniuc este nu doar un oligarh corupt, el este un traficant de persoane, fapt confirmat de Interpol”. Constatarea aparține expertului american în probleme de securitate, John R. Schindler, care abordează într-un articol de presă relațiile dintre șeful PD și noul ambasador al Statelor Unite ale Americii în Germania. În comentariul său, publicat de Observer.com, autorul încearcă să răspundă la întrebarea cine și de ce îl apără pe Plahotniuc. Acesta nu a reacționat, deocamdată.

Din capul locului, John Schindler îl descrie în termeni duri pe Richard Grenell, proaspătul ambasador al SUA în Germania. Acesta este acuzat de neprofesionalism, în condițiile în care a reușit să jignească țara-gazdă în prima zi de activitate la Berlin.

Totodată, în material este descrisă și Republica Moldova ca fiind „cel mai sărac colț al Europei, cunoscut în special pentru comerțul ilegal cu sclavi sexuali”, iar Vladimir Plahotniuc - un oligarh corupt ce s-ar afla „în pat cu crima organizată rusă”.

Autorul se referă la relația dintre Grenell și Plahotniuc față de care în mod ciudat și-a arătat interesul în august și octombrie 2016, când a publicat patru articole, în care a ridicat în slăvi „curajoasa Republică Moldova care se opunea influenței ilegale a Rusiei”.

Schindler amintește și despre dezvăluirile lui Mihail Gofman care demonstrează implicarea lui Vladimir Plahtniuc în „jaful secolului”.

Acesta a blamat rezoluția prezentată de Weber în Congresul SUA și aduce critici în adresa lui Plahotniuc, afirmând că „a fost scrisă de cineva pro-rus”.

Potrivit acestuia, în lista companiilor cu care a interacționat Grenell este Arthur J. Finkelstein & Associates, cunoscută de serviciile de informații occidentale că are legături cu oligarhul Vladimir Plahotniuc.

În opinia autorului, Plahotniuc reprezintă unul dintre cele mai rău păstrate secrete din Europa de Est - acțiunile sale criminale sunt bine cunoscute agențiilor de informații și de poliție din Occident.

Afirmațiile respective nu a fost comentate, deocamdată. Șeful PD, Vladimir Plahotniuc, este în continuare inabordabil. John R. Schindler a lucrat timp de 10 ani în calitate de analist și ofițer de contrainformații. A fost profesor la Institutul Forțelor Marine din Statele Unite, specializat în securitate, strategie, terorism și istorie militară.

Opinia ta contează. Comentează!