9 mai, Ziua Europei
Cultură 9 mai 2018, 20:22 | 2832

În același timp, Occidentul a marcat astăzi Ziua Europei, zi în care este sărbătorită pacea și unitatea în rândul locuitorilor continentului european. Cu acest prilej, mai mulți oficiali din Uniunea Europeană au venit cu mesaje de felicitare. La Chișinău, Ziua Europei va fi serbată sâmbătă, 12 mai, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, iar pe 13 mai va avea loc Festivalul Filmului și Culturii Europene.

Șefa diplomației europene a subliniat că angajamentul comun al statelor membre este de a investi în această comunitate, pentru ca ea să funcționeze.

Un mesaj de Ziua Europei a venit și din România, acolo unde, cu acest prilej, președintele Klaus Iohannis a organizat o recepție la Palatul Cotroceni.

Președintele României a avut și un mesaj dur pentru puterea de la București. Prin urmare, recepția a fost una tensionată, întrucât la ea a participat și liderul PSD, Liviu Dragnea, dar și premierul Viorica Dăncilă. La Chișinău, Ziua Europei, va fi sărbătorită și în acest an în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, acolo unde va fi amenajat Orășelul European. Pe 12 și 13 mai, publicul va putea descoperi valorile și tradițiile europene.

Pe 9 mai 1950, în cadrul unui discurs ținut la Paris, ministrul de Externe al Franței, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Inițiativa lui Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Opinia ta contează. Comentează!