Candidatul opoziției a câștigat scrutinul repetat pentru Primăria orașului Istanbul
Externe 24 iunie 2019, 21:33 | 869

Victorie a opoziţiei în scrutinul repetat pentru funcţia de primar al oraşului Istanbul. Candidatul Partidul Republican al Poporului, cel care a câștigat fotoliul de primar încă din luna martie, l-a devansat, din nou, pe reprezentantul Partidului Dreptate şi Dezvoltare al președintelui Erdogan. Rezultatul alegerilor a fost primit cu urale de locuitorii orașului.

Victoria opoziției a scos în stradă zeci de mii de oameni, care s-au grăbit să sărbătorească rezultatul scrutinului.

Candidatul Partidului Republican al Poporului, Ekrem Imamoglu, a obținut 53,9 la sută din voturi, după numărarea a aproape 99 la sută din sufragii. Adversarul său, reprezentantul Partidului Dreptate şi Dezvoltare al președintelui Recep Tayyip Erdogan, fostul premier Binali Yildirim, a acumulat cu aproximativ 800 de mii de voturi mai puţin. La scurt timp dupa anunt, Yildirim si-a recunoscut înfrângerea. În schimb, noul primar al Istanbulului a fost aclamat de mulțimea adunată în centrul orașului.

Scrutinul pentru Primăria oraşului Istanbul a fost reluat după ce partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a obţinut anularea alegerilor din martie, câştigate tot de candidatul opoziţiei. Atunci, diferența dintre Imamoglu și Yildirim a fost de cel puţin 15 mii de voturi, iar candidatul opoziției a preluat încă din aprilie atribuţiile de primar al orașului. Formațiunea de la guvernare a refuzat însă să-şi recunoască înfrângerea și a prezentat, pe 16 aprilie, o „contestaţie extraordinară”, cerând anularea votului și invocând „nereguli” majore. Consiliul Electoral Suprem din Turcia a anulat rezultatele alegerilor municipale, dar măsura a fost dur criticată de oficialii europeni. 

Opinia ta contează. Comentează!