Sandu și Năstase cer ședință publică
Politic 12 noiembrie 2018, 21:48 | 2147

Maia Sandu și Andrei Năstase au refuzat să fie audiați astăzi într-o ședință închisă a comisiei parlamentare de anchetă privind imixtiunea Fundaţiei ”Open Dialog” în treburile interne ale Republicii Moldova și finanțarea unor partide. „Atât timp cât aceste uși sunt închise, noi nu vom avea ce le spune lor”, au declarat Maia Sandu și Andrei Năstase, care au cerut ca audierile să fie publice. Pe de altă parte, membrii comisiei de anchetă afirmă că subiectul discuțiilor conține secrete de stat.

Liderii opoziției au mers la Parlament, dar nu s-au prezentat la audieri, deoarece deputații au refuzat ca la ședința să asiste reprezentanții presei.

Cererea a fost respinsă, fiind invocat caracterul informațiilor secrete, prezentate de unele instituții

Însă Maia Sandu consideră că aceste argumente nu-și au rostul în asemenea situații.

Dincolo de toate, comisia de anchetă a fost creată în afara tuturor competențelor, iar membrii acesteia nu ar fi în drept să le ceară explicații, afirmă Maia Sandu și Andrei Năstase.

Liderii opoziției spun că deputații puterii au două scopuri. Mai întâi, să-i discrediteze, apoi să-i scoată din cursa electorală. Maia Sandu și Andrei Năstase dau asigurări că pot demonstra proveniența legală a resurselor din activitatea partidelor.

Președintele comisiei de anchetă, Igor Vremea, a declarat presei că în pofida faptului că Andrei Năstase și Maia Sandu nu s-au prezentat la audieri, deputații vor întocmi un raport din informațiile disponibile. Parlamentul a constituit, la începutul lunii octombrie, o comisie de anchetă care investighează „elucidarea circumstanțelor imixtiunii Fundaţiei ”Open Dialog” în treburile interne ale Republicii Moldova și finanţarea ilegală a unor partide politice”. Din comisie fac parte trei deputați PD, doi socialiști și unul de la grupul PPE. Open Dialog Foundation este o organizație internațională de drepturi ale omului cu reprezentanțe la Varșovia, Kiev și Bruxelles. Scopul principal al Fundației este de a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept în spațiul post-sovietic.

Opinia ta contează. Comentează!