Diplomați expulzați din peste 20 de țări
Externe 28 martie 2018, 08:30 | 2197

Peste 20 de țări din întreaga lume au expulzat mai mulți diplomați ruși. Acţiunea face parte dintr-o decizie luată la nivel internaţional, ca un răspuns Rusiei la otrăvirea fostului spion Serghei Skripal, în Marea Britanie. În total, 137 de oficiali ruși sunt forțați să părăsească teritoriile statelor, unde au reședință. Moscova a amenințat cu represalii fiecare stat care a expulzat diplomaţi ruşi de pe teritoriul său.

Aseară, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat răspunsul comun al blocului comunitar, de a expulza diplomați ruși, drept reacție la scandalul Skripal, În momentul anunțului lui Tusk, 14 state membre UE, între care şi România, au decis deja să expulzeze zeci de diplomaţi ruşi. Între timp, numărul lor a crescut, iar lor li s-au alăturat și țări care nu fac parte din blocul comunitar, precum Ucraina sau Canada. Este cea mai mare acțiune coordonată a Occidentului împotriva serviciilor ruse de informații, de la Războiul Rece.

Ieri, și Statele Unite au luat o serie de măsuri împotriva Moscovei. Administraţia Trump a dispus închiderea Consulatului Rusiei de la Seattle și a decis expulzarea a 60 de diplomaţi ruşi de pe teritoriul american.

Răspunsul Rusiei nu a întârziat să apară. Moscova a amenințat cu represalii fiecare stat care a expulzat diplomaţi ruşi de pe teritoriul său. Amintim că Marea Britanie a fost prima țară care a expulzat săptămâna trecută 23 de diplomați ruși, drept sancțiune impusă Rusiei, pe care o consideră vinovată de otrăvirea lui Skripal și a fiicei lui, la Londra. Acuzație pe care Kremlinul o respinge.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie