Legile justiției din România, modificate
Externe 16 octombrie 2018, 12:25 | 943

Guvernul României a adoptat azi dimineață o ordonanţă de urgenţă privind modificarea legilor justiției. Unii experți afirmă că recomandările Comisiei de la Veneţia au fost, de fapt, ignorate. Imediat după adoptare, șefa executivului, Viorica Dăncilă, a plecat într-o vizită în Turcia şi Emiratele Arabe Unite.

Ordonanţa de Urgenţă privind cele trei legi ale justiţiei nu se afla pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern. Aceasta a fost adăugată cu puțin timp înainte de a se începe. Proiectul prevede, între altele, amânarea intrării în vigoare a reglementărilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor, până în 31 decembrie 2022. Alte modificări vizează procedura de revocare din funcţie a unui membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii. În acest moment, legile justiţiei prevăd că judecătorii şi procurorii se pot pensiona dacă au o vechime de cel puţin 20 de ani. Dacă articolul se va aplica, există riscul ca sistemul de justiţie să rămână fără magistraţi. Comisia de la Veneţia a recomandat ca atribuţiile preşedintelui şi ale CSM să fie păstrate în procedura de numire a şefilor parchetelor. În varianta adoptată de Parlament, preşedintele poate refuza o singură propunere a ministrului Justiţiei. Ordonanţa adoptată astăzi nu are nicio prevedere referitoare la şeful statului. În schimb, Ministrul Justiției,Tudorel Toader, a propus ca interviurile candidaţilor pentru posturile de conducere din parchete să fie transmise, live, pe site-ul ministerului.

Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiției, a criticat modificările operate în ședința Guvernului. Ea a semnalat în mod special faptul că ministrul Justiției, care este numit politic, poate sesiza din nou Inspecția Judiciară cu privire la activitatea procurorilor.

După şedinţa guvernului, premierul Viorica Dăncilă a plecat într-o vizită în Turcia şi în Emiratele Arabe Unite. Acest lucru a fost, la fel, criticat de mai mulți experți de la București.

Opinia ta contează. Comentează!