Gamurari: Este o practică legală

Purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, nu vede o problemă în faptul că șeful său Vladimir Plahotniuc și-a concentrat afacerile în Cipru, deși în 2011 era funcționar public. Experții anticorupție spun însă că acțiunile șefului PD sunt ilegale și de acest caz trebuie să se ocupe Autoritatea Națională de Integritate.

Vitalie Gamurari a declarat presei că șeful său nu deținea în 2011 nicio funcție în stat, deși Vladimir Plahotniuc era atunci prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Solicitat de reporterul postului nostru de televiziune să comenteze investigaţia Jurnal TV, potrivit căreia firmele pe care Plahotniuc nu le declara când ocupa funcţii de demnitate publică, dar despre care presa scria că-i aparţin, purtătorul de cuvânt al PD a declarat că nu vede o problemă în faptul că șeful formaţiunii îşi ascunde afacerile în paradisul fiscal cipriot. Gămurari a mai spus că o astfel de practică este des folosită în Occident și e absolut legală.

Gamurari a spus că dacă investigațiile de acest gen trezesc suspiciuni în societate, atunci există instituții competente în stat, precum Procuratura, care urmează să ia o atitudine. 

Pe de altă parte Mariana Kalughin, expert la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției susține că oligarhul Plahotniuc a încălcat legea atunci când a ales să nu declare afacerile din offshor-ul din Cipru, în condițiile în care deținea funcție în stat. Este vorba și despre o neîncredere în propriul stat, adăogă expertul. 

Echipa JurnalTV a prezentat o investigaţie proprie despre firmele din offshore afiliate şefului PD, Vladimir Plahotniuc. În material au fost prezentate mai multe scheme sofisticate, persoane interpuse şi suspiciuni de evaziune fiscală de milioane, toate sub acoperirea Mavogan Holdings Limited, companie offshore, înregistrată în Cipru pe numele soției sale, Oxana Childescu. Totodată, s-a constatat că în declaraţiile de avere depuse de către preşedintele Partidului Democrat în anii când era deputat, acesta nu a inclus afacerile din offshore ale soţiei sale, aşa cum prevede legea. Vladimir Plahotniuc nu a comentat materialul realizat de postul nostru de televiziune. 

Opinia ta contează. Comentează!