Reacții dure la invalidarea alegerilor
Social 20 iunie 2018, 17:49 | 1214

Rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin din Chișinău trebuie să fie respectate în totalitate și este esențial ca puterea judecătorească să fie imparțială și independentă de orice formă de influență politică. Este reacția membrilor Partidului Popular European, cea mai influentă formațiune de centru-dreapta din legislativul comunității. Mai mult, subiectul va fi discutat chiar mâine în Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European. Iar la București, principalele forțe de opoziție au declarat că justiția controlată de oligarhul Plahotniuc a furat votul cetățenilor și că asta se întâmplă atunci când corupția este regula unui stat.

Reacția grupului PPE vine după ce europarlamentarul român Cristian Preda anunța că va face demersuri în legislativul european în privința invalidării alegerilor de la Chișinău.

Ulterior, Cristian Preda a scris că subiectul va fi discutat mâine dimineață în Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European, care a chemat de urgență Serviciul de Acțiune Externă să prezinte informații despre consecințele anulării rezultatelor scrutinului local din capitala Republicii Moldova.

De la București, cu reacții au venit reprezentanții PNL. Liderul principalei forțe de opoziție din România, Ludovic Orban, a declarat că lucrurile la Chișinău sunt extrem de grave și a insistat și el că autoritățile din Republica Moldova trebuie să înțeleagă și să respecte votul liber exprimat de cetățeni.

Iar preşedintele Uniunii Salvați România, Dan Barna, susține că decizia Judecătoriei Chişinău arată că interesele oligarhilor din Republica Moldova nu ţin cont de procesele democratice. Opozantul și-a exprimat speranța că o decizie a Curții de Apel Chișinău va rezolva contestația anunțată de primarul ales al capitalei.

O reacție dură a avut și un alt membru al USR, deputatul Matei Adrian Dobrovie, care a precizat că atât România, cât și Republica Moldova sunt două țări capturate de „frăția penală Dragnea - Plahotniuc”.

Și liderul Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, este de părere că Republica Moldova este un stat capturat, iar anularea alegerilor pentru Primăria Chișinău nu arată decât cât de mare este frica de schimbare.

Iar analistul politic Sorin Ioniţă este de părere că dacă nici acum Uniunea Europeană nu va reacționa dur, înseamnă că birocrația este mai presus de orice. Ioniță susține că de la București nu mai există nicio speranță, întrucât puterea de acolo se află mână în mână cu Vladimir Plahotniuc și prin diferite campanii comune nu fac decât să strice imaginea României în ochii locuitorilor Republicii Moldova.

Persoanele vizate nu au comentat declarațiile de mai sus.

Opinia ta contează. Comentează!