Diaspora vrea să voteze
Politic 15 iunie 2018, 13:50 | 2842

Diaspora va veni cu un proiect de lege de modificare a unor articole din Codul Electoral. Anunţul a fost făcut de către reprezentantul Ascociaţiei WatchDog.md Valeriu Paşa şi de către fostul consul onorific al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii Sergiu Gherman. Decizia a fost luată după consultări cu lideri ai comunităţilor de moldoveni din mai multe ţări ale lumii, care spun că alegerile prezidenţiale din 2016 au demonstrat clar că dreptul la vot al concetăţenilor noștri aflați în străinătate este limitat.

Sergiu Gherman, care în prezent este avocat în statul american Florida, a declarat că autoritățile de la Chișinău nu oferă diasporei posibilitatea de a participa semnificativ la procesul de votare, iar în contextul alegerilor parlamentare din toamnă, problema privind echitatea votului din diasporă devine din ce în ce mai acută. De aceea, moldovenii stabiliți în străinătate vor veni cu un proiect de lege privind modificarea unor articole din Codul Electoral.

Sergiu Gherman a mai declarat că diaspora moldovenească contribuie cu un miliard de dolari pe an la economia Republicii Moldova şi reprezintă o treime din populaţia ţării. Astfel, conaționalii noștri aflați în mai multe țări ale Uniunii Europene, în Statele Unite sau Canada au elaborat o schiță a unui proiect de lege cu nouă propuneri. Printre acestea - deschiderea a 100 de secţii suplimentare peste hotare, deoarece la precedentele alegeri au fost nevoiţi să parcurgă sute de kilometri ca să ajungă la cea mai apropiată misiune diplomatică şi să aştepte chiar şi opt ore ca să-şi exercite dreptul la vot. O altă propunere - posibilitatea de a-și exprima opțiunea electorală cu buletinul de identitate.

O altă problemă este aşa-numita înregistrare prealabilă a cetăţenilor aflați în străinătate care, în prezent, nu are niciun efect juridic.

Totodată, reprezentanții diasporei susțin că alegerile în circumscripţii într-un singur tur reprezintă un pericol pentru vectorul european al Republicii Moldova, deoarece acestea i-ar avantaja pe socialişti. Moldovenii de peste hotare îşi mai doresc să fie suplimentat numărul buletinelor de vot, ca să nu se mai repete situţia când la unele secţii din străinătate nu erau destule buletine. Toate propunerile de modificare a legislaţiei electorale se bazează pe experinţa pozitivă a altor ţări, au mai spus inițiatorii proiectului. Întrebată dacă va susţine iniţativa cetăţenilor din străinătate cu demersuri la Guvern sau Parlament, şefa Biroului pentru Relații cu Diaspora, Olga Coptu, ne-a spus că are o agendă foarte încărcată şi că nu poate să ne ofere un răspuns până la o consultarea cu responsabilii din executiv.

Opinia ta contează. Comentează!