Ar fi murit din cauza unor abateri
Social 13 septembrie 2019, 19:50 | 6657

Fata de opt ani din raionul Rezina, care a murit acum șapte luni în spitalul din localitate, ar fi putut să supraviețuiască dacă erau respectate toate protocoalele și regulamentele. Este concluzia principală la care a ajuns a doua comisie a Ministerului Sănătății. În raport sunt menționate mai multe nereguli, fapt pentru care ministrul Sănătății a cerut demisia directorului instituției medicale unde a murit fata și suspendarea din funcție a medicului anestezist.

Circumstanțele în care fetița de opt ani din raionul Rezina a murit la spital au fost cercetatate repetat după ce familia victimei nu a fost de acord cu constatările primei comisii create de Ministerul Sănătății.

A doua anchetă a fost începută de către ministrul Sănătății Ala Nemerenco. În urma vizitelor la Spitalul Raional Rezina, discuțiilor și examinării unor documente, s-a stabilit că au existat mai multe deficiențe care au dus la agravarea sănătății copilei și, în consevință, a survenit decesul.

Ala Nemerenco a refuzat să ne vorbească la cameră despre acest caz. La rândul său, directoarea Spitalului Raional Rezina ne-a declarat...

În raportul Ministerului Sănătății se arată că fetiţa s-a aflat până la patru ore în secţia de internare.

Directorul Spitalului Raional Rezina ne-a declarat că, de fapt, copila s-ar fi aflat în secția internare până la trei ore.

Transferată la reanimare, pacienta, Sabina Zagrenco, ar fi rămas fără supravegherea unui medic, pentru că anestezistul, care era de gardă, a mers la o cezariană urgentă.

De cealaltă parte, bunica fetei susţine că medicii au lipsit din salonul Sabinei peste două ore. Reveniţi, au chemat peste un timp serviciul Aviasan. Starea extrem de gravă a fetei nu a permis transportarea ei la Chișinău, ne-a mai spus managerul instituției medicale.

Ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, susține că şi în reanimare mai existau șanse ca fata să supraviețuiască, dacă era transferată la un spital din Chișinău. Administrația spitalului ne-a asigurat că s-a consultat cu serviciul Toxapel.

Specialiștii de la Centrul Național Informațional în Toxicologie Pediatrică sunt sunați însă înainte de venirea ambulanței sau până la transportarea pacientului la spital, potrivit regulamentului. Astfel, nu a fost argumentat apelul, se spune în raportul ministerului. Comisia a mai ajuns la concluzia că medicul anestezist nu deține nicio perfecționare la specialitatea anestezie și terapie intensivă din anul 2010, când a fost angajat în spital. Respectivul doctor a fost suspendat din funcție de către directorul instituției, căruia ministrul Sănătății i-a cerut demisia. Nina Postu a depus o cerere în acest sens la Consiliul Raional Rezina, dar aleșii locali nu au fost de acord cu demiterea ei.

Totuși, Nina Postu ne-a spus că va pleca din funcția de director și va continua să fie medic de rând. Amintim că Sabina Zagrenco a fost internată în spital pe 11 februarie cu infecție respiratorie acută și a decedat în dimineața zilei următoare, după ce a suferit un șoc toxico-septic, se arată în prima expertiză a specialiștilor. Familia Sabinei Zagrenco spune că va merge până în pânzele albe pentru a afla adevărul despre moartea fetei.

Cazul este cercetat de Procuratură prin prisma infracțiunii de încălcare din neglijenţă a regulilor de acordare a asistenţei medicale, în urma cărora a survenit decesul copilei. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie