Europarlamentari: Responsabilitatea, a guvernului
Politic 10 iulie 2018, 19:26 | 5793

Declarațiile guvernării de la Chișinău continuă să fie combătute de către europarlamentari. Încă doi deputați din Uniunea Europeană subliniază că vina pentru amânarea acordării primei tranșe din asistența macrofinanciară prevăzută pentru Republica Moldova aparține doar celor aflați la putere. "Este necesar ca reformele solicitate de Uniunea Europeană, punctate în rezoluția votată recent de Parlamentul European, să fie implementate cât de curând pentru că, în caz contrar, UE nu va fi gata să acorde Moldovei asistență macrofinanciară", subliniază europarlamentarii intervievați de Jurnal TV.

Helmut Scholz, europarlamentar din Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, și Cristian-Silviu Bușoi, europarlamentar din Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) afirmă că îngrijorările în legătură cu situația din Republica Moldova au fost exprimate la scară largă.

Europarlamentarii subliniază că nu este o rezoluție îndreptată împotriva cetățenilor Republicii Moldova, așa cum susține guvernarea de la Chișinău.

Și nici vorbă de o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova, așa cum afirmă premierul Pavel Filip, mai spun Helmut Scholz și Cristian-Silviu Bușoi.

Afirmațiile celor doi europarlamentari nu au fost comentate. În același timp, unul dintre vicepreședinții Partidului Democrat, fostul ministru al Justiției Vladimir Cebotari a declarat într-un briefing că formațiunea sa nu are nevoie de această rezoluție pentru a continua să își onoreze angajamentele. "Suntem serioși pentru ca să nu avem nevoie de astfel de hârtii", a spus Cebotari. Amintim că pe 5 iulie Parlamentul European a votat o rezoluție prin care a condamnat anularea alegerilor pentru Primăria Chișinău și a îndemnat Comisia Europeană să amâne orice plăți prevăzute de asistența macrofinanciară până la scrutinul legislativ. Totodată, europarlamentarii au solicitat suspendarea sprijinului bugetar pentru Republica Moldova. Cei mai mulți deputați europeni au adus critici autorităților de la Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!