Casa lui Jizdan, încă pe numele socrilor
Justiţie 10 aprilie 2018, 19:37 | 2503

Ministrul de Interne Alexandru Jizdan recunoaște că locuiește într-o vilă de lux din orașul Codru, deși în acte imobilul rămâne să fie ascuns în spatele socrilor săi. O investigație semnată de RISE Moldova arată că venitul cuplului Jizdan este mult mai modest decât s-ar cere pentru un conac. La rândul său, Jizdan afirmă că a construit casa împreună cu niște rude, însă nu spune care a fost contribuția sa și de unde a luat banii.

În ultima declarație de avere și interese personale, cea din 2017, Alexandru Jizdan a indicat că imobilul din orașul Codru îl are în folosință din 2015. Cu toate acestea, Nelea Jizdan, soția acestuia, plasa încă în 2012 pe rețelele de socializare fotografii cu vila. Ministrul de Interne le-a spus reporterilor de la RISE că vila a fost construită în comun cu unii membri ai familiei.

Potrivit documentelor cadastrale, locuința a fost dată în exploatare în 2011, pe când Jizdan era șef de direcție la Ministerul de Interne. Terenul a fost cumpărat mult mai devreme, în 2006, când Jizdan avea o funcție similară. Proprietari ai casei, dar și ai terenului, sunt socrii ministrului - Petru și Maria Croitoru. Aceștia sunt însă proprietari doar... pe hârtie.

Sursa scrie că, de fapt, cuplul Croitoru trăiește într-o locuință modestă din satul Geamăna, raionul Anenii Noi. Petru Croitoru are 67 de ani și gospodărește prin jurul casei. Cei de la RISE au încercat să-l întrebe pe socrul lui Jizdan în ce măsură și-a ajutat ginerele l-a construcția vilei, însă acesta a refuzat să răspundă.

Despre imobilul în care locuiește Alexandru Jizdan a relatat anterior și postul nostru de televiziune. În octombrie trecut, prin intermediul Serviciului de Presă, ministrul de Interne ne spunea că doar terenul a fost procurat de către socrii săi, iar casa a fost construită de el. Jizdan a precizat atunci că din lipsă de timp nu ar fi reuşit să perfecteze actele şi să înregistreze imobilul pe numele său. În declarația pe avere și interese pentru 2017, demnitarul indică un apartament de aproximativ 70 de metri pătrați, un teren de șase ari și două mașini — un Land Rover, în valoare de 20 de mii de euro, cumpărat în 2015, și un Volkswagen de 10 mii de euro, procurat în 2013, care este condus de soție. Oficial, în 2017 Alexandru Jizdan a obținut peste 180 de mii de lei din salariu, ceea ce ar însemna aproximativ 15 mii de lei pe lună. De asemenea, a primit 78 de mii de lei sub formă de pensie, ceea ce ar însemna încă șase mii și jumătate de lei lunar. Tot în 2017 soția ministrului a adus în familie, din activități în domeniul privat, peste 75 de mii de lei. Un calcul simplu făcut în baza veniturilor pe care le-a declarat, Jizdan ar fi trebuit să economisească un salariu de ministru timp de 22 ani ca să-și permită o asemenea vilă. RISE a expediat o solicitare în scris ministrului, în care l-a întrebat cu cât exact a contribuit la costrucția casei și de unde a luat banii. Răspunsul acestuia a fost unul evaziv. Jizdan afirmă că „proiectele demarate au fost realizate în corespundere cu venitul obținut în perioada de activitate în funcțiile deținute”. Atunci când a fost numit în funcția de ministru de Interne, Jizdan a semnat o declarație de integritate, prin care susține că nu a fost implicat în obținerea unor avantaje patrimoniale nejustificate.

Opinia ta contează. Comentează!