Vasile Botnari, propus la șefia SIS
Politic 2 mai 2018, 19:55 | 2540

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Moldovagaz, Vasile Botnari, ar putea fi noul director al Serviciului de Informații și Securitate pentru următorii cinci ani. Candidatura acestuia a fost propusă la Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului, fiind avizată pozitiv și de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică. Decizia finală urmează să fie luată în plenul legislativului. Inițiativa a fost criticată dur de către președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

Niciunul dintre cei vizați nu a fost de găsit pentru comentarii. Potrivit procedurii, inițiativa privind numirea în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate este semnată de cel puțin 10 deputați.

Precizăm că Vasile Botnari este economist de profesie. Din 2003 şi până în 2005, a fost reprezentantul companiei aviatice italiene Club Air în Republica Moldova, după care a lucrat ca manager la compania Nobil Air, controlată de Vladimir Plahotniuc. În anii 2009-2011, a făcut parte şi din Consiliul de Administrare al Victoriabank, care, de asemenea, era controlată de Plahotniuc. Între 2010 şi 2013, a fost deputat, iar din mai 2013 până în iulie 2015 - ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. A fost și succesorul actualului premier Pavel Filip la șefia Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Din 2017, Botnari este preşedinte al Consiliului de Administraţie al Moldovagaz.

În 2016, deputatul Grigore Cobzac și preşedintele unei comisii speciale de anchetă a legislativului, a făcut public un raport în care a dezvăluit, cu probe, cum are loc contrabanda cu anabolizante prin intermediul Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”. Cobzac a declarat atunci că schema ar fi protejată de mai mulţi demnitari, printre care și Vasile Botnari.

Iar Ziarul de Gardă a scris anterior că Botnari ar fi trişat în anii când ocupa funcţii publice. Mai exact, el nu şi-a declarat imobilul de lux în care locuieşte cu familia, înregistrat pe numele socrilor, dar şi un apartament, la care soţia sa este coproprietară. În septembrie 2016, socrii pensionari ai fostului ministru, care nu au afaceri, au achiziţionat alte două imobile din imediata vecinătate a casei în care locuieşte Vasile Botnari.

Totodată, într-o anchetă din 2013, reporterii publicației menționate scriau că Vasile Botnari este naşul Danielei Guma şi al lui Anatolie Moruz, fiica şi, respectiv, ginerele fostului deputat PD Valeriu Guma. Pe 30 decem­brie 2012, la o săp­tămână de la moar­tea omului de afaceri Sorin Paciu în Pădu­rea Domnească, Vasile Botnari a par­ti­ci­pat împreună cu finul său, dar şi cu Vale­riu Guma la o nouă vână­toare în rezer­va­ţia natu­rală.

Opinia ta contează. Comentează!