Legea celor 56 de deputați ai puterii
Politic 26 iulie 2018, 19:52 | 1621

Controversatul proiect de lege privind declararea voluntară a proprietăţii a fost votat astăzi de majoritatea parlamentară. În timp ce guvernanţii afirmă că legea va stimula economia şi mediul de afaceri, opoziţia antioligarhică şi societatea civilă sunt convinse că, de fapt, acum are loc legalizarea miliardului de dolari furat din sistemul bancar la finele lui 2014.

Înainte de începerea dezbaterilor în plen, opoziția a propus excluderea de pe ordinea de zi a proiectelor de legi 282, 283 şi 284, care presupun declararea voluntară şi stimularea fiscală. Deputaţii din opoziţie au mai declarat că şi mai dubios e faptul că aceste proiecte de lege au devenit publice cu doar câteva ore înainte de şedinţa plenară a Parlamentului. Propunerea de excludere a proiectelor a fost respinsă de majoritatea puterii. În replică, Andrian Candu a spus că aceste modificări legislative vor fi benefice pentru simplii cetăţeni, dar şi pentru oamenii de afaceri.

Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală a fost aprobată cu votul a 56 de deputați PD și PPEM. Inițiativa a fost anunțată acum două zile de la tribuna Partidului Democrat, iar ieri a fost aprobată de Guvern și inclusă peste noapte pe agenda Parlamentului. Potrivit legii, persoanele fizice pot declara voluntar bunurile nedeclarate și să achite o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate până la 10 decembrie 2018. Totodată, va fi micșorat impozitul pe venit pentru persoanele fizice, de la 18% la 12%. Noua lege prevede și introducerea unei noi cote reduse a TVA în mărime de 10% pentru serviciile de cazare, precum şi pentru produsele alimentare, cu excepţia mărfurilor supuse accizelor.

Nu în ultimul rând, vor fi anulate toate amenzile şi penalităţile acumulate de agenţii economici, care achită datoriile de bază. În scurt timp, organizaţia Transparency International Moldova a lansat un apel public şi o atenţionare. Ulterior şi alte ONG-uri, printre care Centrul Analitic Independent Expert-Grup, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Centrul de Analiză Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, Centrul de Politici și Refome, Institutul pentru Polici și Reforme Europene şi Asociația Promo-LEX au condamnat adoptarea noii legi care ar reprezintă o nouă tentativă de amnistiere a capitalului obținut din surse dubioase.

Preşdintele Parlamentului, Andrian Candu, a ţinut să le adreseze o replică ONG-urilor. Andrian Candu a mai spus că bunurile provenite din spălarea banilor, acte de corupţie şi frauda bancară nu vor beneficia de mecanismul de declarare voluntară. De cealaltă parte, reprezentanţii opoziţiei anti-oligarhice au mari dubii în privinţa noii legi. Într-un comentariu pentru Jurnal TV, purtătorul de cuvânt al PD, Veaceslav Gamurari, a declarat că acuzațiile opoziției sunt doar afirmații de ordin politic, care erau de așteptat.

Opinia ta contează. Comentează!