Tortura, prezentă în Republica Moldova
Social 21 noiembrie 2019, 18:14 | 1298

Republica Moldova excelează la capitolul ”tratament crud și tortură” în instituțiile de detenție și cele psihiatrice. Sunt constatările autorilor unui proiect de condamnare a fenomenului torturii și de reabilitare a victimelor. Potrivit inițiatorilor, în doar jumătate de an de activitate, centrele care se ocupă de problema torturii față de persoane au recepționat 400 de plângeri de la potențiale victime. Jumătate dintre ele s-au confirmat.

Reprezentanții Centrului de asistență din Comrat spun că în primul an de activitate, ei au recepționat zece plângeri de tortură, iar anul acesta există deja 26 de astfel de adresări.

Este relevantă istoria unei femei, care a cerut ajutor după ce fiul ei a fost supus relelor tratamente într-o instituție psihiatrică. În consecință, a fost pornită o anchetă internă, după care situația s-a ameliorat.

Marea problemă a persoanelor supuse torturii este că autoritățile nu recunosc acest fenomen și consideră că astfel de proiecte, care constau și în instruiri, sunt inoportune. O altă problemă ține de neîncrederea beneficiarilor.

Centrele de asistență juridică, psihologică și de reabilitare a victimelor torturii din Chișinău, Comrat și Tiraspol au fost deschise în cadrul proiectului „Împreună spunem NU torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii”, finanțat de Uniunea Europeană. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie