Image-Description
Ex-ambasador: Atunci când opoziția e vânată pe toate drumurile, sistemul politic devine unul sultanic, autoritar
Politic 8 octombrie 2018, 14:40 | 1483

În ultimii ani, în Republica Moldova există niște precedente periculoase în procesul electoral care vorbesc despre o deviere clară în sistemul care trebuie să garanteze cetățenilor dreptul de vot, afirmă ex-ambasadorul RM în SUA, Igor Munteanu.

Referindu-se la ancheta parlamentară legată de „Open Dialog”, directorul IDIS Viitorul atrage atenția că e nevoie de o vigilență maximă pentru ca autoritățile statului să nu continue această practică de „vânătoare a vrăjitoarelor” și de demolare a opoziției.

„În 2014 a fost exclus un partid și chiar dacă protestele nu au fost pe măsură, totuși a fost o încălcare flagrantă a modului în care ar trebui să existe reguli electorale pentru toți în mod egal. Doi: au fost anulate rezultatele alegerilor din iunie 2018. Și atunci aceste precedente vorbesc despre o deviere clară în sistemul care trebuie să garanteze cetățenilor dreptul de vot și dreptul de a-și alege oamenii pe care-i preferă, oamenii politici. Din acest punct de vedere, sigur că trebuie să fim foarte precauți și foarte vigilenți, pentru ca autoritățile statului să nu continue această practică de „vânătoare a vrăjitoarelor” și de demolare a opoziției, pentru că atunci când opoziție este vânată pe toate drumurile, sistemul politic se transformă într-un sistem sultanic, autoritar”, a declarat Igor Munteanu la Europa Liberă.

Fostul ambasador a adăugat că, nu doar cetățenii Republicii Moldova sunt consternați de felul în care funcționează justiția în Republica Moldova care produce rezultate proaste, ci și toți partenerii care ar trebui să ajute Republica Moldova.

„Finanțările externe sunt suspendate în acest moment, în primul rând, ajutoarele din partea Uniunii Europene. De ce? Pentru că deciziile luate de justiția infectată de interesele oligarhiei au produs această ruptură în dialogul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Putem să ne dăm peste cap, spunând că de fapt acestea sunt poveștile opoziției, dar nimeni nu poate să spună în acest moment că relațiile dintre Bruxelles și Chișinău sunt excelente și că noi avansăm în mod convingător la implementarea Acordului de Asociere. Rezultatele arată exact invers”, a menționat Igor Munteanu.

„Republica Moldova este în acest moment izolată, privită cu foarte multe rezerve de cei de la Bruxelles, iar cetățenii Republicii Moldova sunt extrem de supărați pe faptul că li s-a furat votul în Chișinău și interesele lor fundamentale sunt neluate în seamă și la subiectul privatizărilor, și la subiectul avansării politicilor în acest stat”, a mai spus directorul IDIS Viitorul.

Opinia ta contează. Comentează!