Dosarul „Referendum”, în examinare
Social 20 iunie 2018, 20:19 | 2744

După aproape doi ani de cercetări, dosarul Manole a ajuns în instanță. La Judecătoria Chișinău a început procesul ce vizează decizia din 2016 a fostei judecătoare Domnica Manole privind obligarea Comisiei Electorale Centrale de a organiza un referendum de modificare a Constituției. Procurorii o acuză pe Manole că ar fi pronunțat cu bună ştiinţă o hotărâre ilegală. Fosta judecătoare afirmă că dosarul ei este ”o făcătură politică”.

Cazul este examinat de către un complet din trei magistrați de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și nu de către un judecător, cum se întâmplă de obicei. Domnica Manole este reprezentată de către doi avocați.

Completul este format din judecătorii Sergiu Lazari, cunoscut pentru faptul că interzice filmările jurnaliștilor, Maria Tertea, cercetată anterior pentru fals în declarația de avere, dosar clasat ulterior, și Irina Păduraru, care este în sistemul judecătoresc de un an. Domnica Manole și avocatele sale au înaintat două cereri de recuzare a judecătorului Sergiu Lazari, raportor pe dosarul Manole. Printre motivele invocate s-a numărat faptul că Lazari a fost anterior sancționat de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii, din care atunci făcea parte Domnica Manole, fiind și vicepreședinte al acestuia. Ambele demersuri au fost respinse.

Examinarea cauzei va continua în aceeași componență a completului de judecată. A fost anunțată o întrerupere până în luna iulie. Procurorul susține că are suficiente probe în cazul Manole, iar fosta judecătoare pledează nevinovat și afirmă că a acționat potrivit legii.

Am contactat Serviciul de presă al Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, pentru a obține reacții la acuzațiile aduse de către Domnica Manole. Cu referire la faptul că sunt trei judecători în complet, și nu unul, ni s-a transmis că vicepreședintele Dorin Dulghieru nu este pe loc, dar că motivele acestei încheieri sunt stipulate în decizie și sunt bazate pe norme din legislație. Cât privește acuzațiile de influențare a judecătorilor, acestea sunt calificate drept aberații.

Domnicăi Manole i s-a deschis dosar penal după ce în 2016 a decis să oblige Comisia Electorală să organizeze un referendum de modificare a Constituției, proces inițiat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Consiliul Superior al Magistraturii a permis ridicarea imunității magistratei. Hotărârea CSM a fost criticată de către reprezentanţii societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău. Şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului s-au arătat îngrijorați de acest caz. Anterior, Domnica Manole a cerut CSJ-ului să anuleze hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii. La sfârșitul lui 2017, Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză CSM-ului.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie