Cine sunt noii miniștri
Politic 14 noiembrie 2019, 19:34 | 3594

Iar cine sunt noii miniștri și ce averi au aceștia, au încercat să afle Eugenia Apostu și Călin Jucovschi.

Sergiu Puscuta este vicepremier, ministru al Finantelor. El a fost candva consilierul Presedintelui Republicii Moldova Petru Lucinschi in probleme economice. A devenit cunoscut in perioada guvernarii comuniste cand a condus Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, functie din care a demisionat dupa sapte luni de activitate. Din 2012 si pana in februarie 2016 a ocupat functii de conducere in cadrul grupului JLC, al magnatului laptelui Vladimir Jardan, inclusiv cea de director general din 2013 pana in 2016. Potrivit Comisiei Nationale de Integritate, Sergiu Puscuta a fost unul dintre cei 323 de milionari, inregistrati in anul 2015. El a adunat peste 1,5 milioane de lei in 12 luni. Potrivit declaratiei de avere, Puscuta detine in total peste 387 de hectare de terenuri agricole, doua apartamente cu suprafata de 93 si 67 de metri patrati, dar si alta avere imobiliara cu o suprafata totala de peste 1.500 de metri patrati. Sotia acestuia a beneficiat anul trecut de un venit salarial de 18.000 de lei.

Alexandru Flenchea este noul vicepremier pentru Reintegrare. In Guvernul Sandu a fost sef al Biroului politici de reintegrare. Anterior el a activat in calitate de consilier in cadrul OSCE in Moldova. In august 2018 a fost distins de catre Igor Dodon cu medalia „Meritul Civic”. Potrivit declaratiei de avere si interese personale, Flenchea a obtinut in 2018 un salariu de 65 de mii de lei de la PNUD Moldova si aproape 18 mii de euro de la Misiunea OSCE. Ministrul a mai indicat in declaratia sa de avere doua apartamente si doua automobile.

[ Anatol Usatai este ministru al Economiei si Infrastructurii. Pana acum a fost prim-vicepresedinte in cadrul Comitetului executiv al Gagauziei. Anterior, Usatii a detinut functia de secretar de stat al Ministerului Economiei si Infrastructurii in Guvernul Filip, iar in perioada martie-august 2015, a fost viceministru al Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor. Din 2010 a fost director al Proiectului reabilitarea drumurilor, realizat cu suportul Corporatiei Provocarile Mileniului, gestionand lucrarile de reabilitare a traseului Sarateni-Soroca. Conform declaratiei de avere si interese personale, Usatii a avut un salariu de circa 143 de mii de lei de la Ministerul Economiei, o indemnizatie de la Administratia de Stat a Drumurilor de 16 mii de lei, dar si o indemnatie de circa 33 de mii de lei de la MoldATSA.

Noul ministru al Afacerilor Interne este fostul ministru al Apararii din Guvernul Sandu, Pavel Voicu. Inainte de a ocupa fotoliul de ministru, Voicu a fost timp de aproape doi ani consilierul lui Igor Dodon pentru misiuni speciale. Potrivit CV-ului sau, Voicu a ocupat mai multe functii in institutiile de drept intre care: sef al Inspectoratului de politie al mun. Bender si sef al Sectiei control inopinat al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei. Potrivit declaratiei de avere si interese personale, Voicu a avut in 2018 un salariu de circa 100 de mii de lei din pozitia de consilier prezidential, la care se mai adauga o pensie de aproape 59 de mii de lei. Ministrul a mai declarat doua case de locuit, dintre care, una primita donatie. Voicu are in posesie si o masina de model Skoda Superb, fabricata in 2017.

Fadei Nagacevschi, ministru al Justitiei este fiul avocatului Vitalie Nagacevschi. In data de 9 iulie 2019, Nagacevschi a fost numit consilier al presedintei Parlamentului Zinaida Greceanai. Fadei Nagacevschi este vizat intr-un material de investigatie, efectuat de rise.md in 2016. Potrivit, jurnalistilor, Nagacevschii ar fi reprezentat un off-shore din Cipru, HB Strenton, care in 2016 a prelujat controlul asupra Vesma-Teh, companie, in gestiunea careia s-ar fi aflat oficiul PSRM. Potrivit declaratiei de avere si interese pentru 2018, Nagacevschi nu declara niciun venit obtinut la locul de munca, cu exceptia salariului sotiei de 108 mii de lei. Avocatul a obtinut aproape 50 de mii de lei din instrainarea unui bun. Noul ministru indica in declaratie doua apartamente si doua masini.

Aureliu Ciocoi - ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene a fost consilier in domeniul politicii externe al presedintelui Dodon incepand cu aprilie 2018. Este diplomat de cariera si a fost ambasadorul tarii noastre in Germania, Regatul Danemarcei, China, Washington. Pentru 2018, Ciocoi indica un salariu de circa 78 de mii de lei de la Presedintie si aproximatv 120 de mii de lei de la Ministerul de Externe. El a trecut in declaratia sa de avere un apartament si cota parte dintr-o casa de locuit de 107 m2.

Iar noul ministru al Apararii Victor Gaiciuc a detinut aceeasi functie in 2001, in Guvernul Tarlev. In acea perioada de la gradul de colonel a fost avansat in cel de general. In 2004, la solicitarea Consiliului Suprem de Securitat,a fost demis, pe fundalul unui scandal legat de sustragerea ilegala de arme si munitiii din depozitele Armatei Nationale. In 2005, a fost numit Ambasador in Regatul Belgiei si Reprezentant al Republicii Moldova la NATO. In septembrie 2011, Igor Dodon l-a cununat pe Sergiu Gaiciuc, fiul mai mic al lui Victor Gaiciuc. In 2017, Dodon, l-a decorat cu Ordinul Republicii. In acelasi an, Igor Dodon l-a propus pe Gaiciuc pentru functia de ministru al Apararii in guvernul Filip, insa candidatura nu i-a fost acceptata. Din 2010 conduce compania de asigurari Acord Grup, specializata in asigurarile riscurilor aviatice. In 2019, a ajuns deputat pe lista PSRM, iar in august a fost numit consilier al Presedintelui in domeniul apararii si securitatii nationale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Corneliu Popovici, noul ministru al Educatiei, Culturii si Cercetarii a fost pana in prezent consilierul sefului statului. In perioada 2011 -2015 a fost vicepresedinte al Societatii pe Actiuni „DAAC Hermes”, condusa de consilierul comunist in CMC si candidat PCRM pentru functia de primar al municipiului Chisinau in 2015, Vasile Chirtoca. Popovici a fost unul dintre sustinatorii ideii lui Igor Dodon de a initia un referendum de schimbare a drapelului national (tricolorul), cu drapelul moldovenesc al lui Stefan cel Mare. Tot el este si unul dintre autorii de trista faima ai manualelor de istorie integrata, repartizate in scoli in 2006, la indicatia presedintelui de atunci Vladimir Voronin. Manualul de istorie integrata era unul profund antiromanesc. Corneliu Popovici ataca constant partidele pro-Europene si promoveaza narativele PSRM si in mod special ale presedintelui Igor Dodon. Noul ministru a declarat pentru 2018 un salariu de aproape 138 de mii de lei, doua terenuri extravilane si trei apartamente.

Viorica Dumbraveanu este ministru al Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale. In perioada 2008 – 2009 a detinut functia de viceministru in acelasi domeniu. In data de 7 noiembrie 2017 a fost numita secretar de stat al Ministerului Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale. In iunie 2019 prim-ministrul de atunci, Maia Sandu anuntase ca in campania electorala pentru parlamentarele din 24 februarie, mai multi secretari de stat au facut campanie pentru PD fara a fi degrevati din functie. Printre acestia era si Viorica Dumbraveanu care a fost eliberata din functie. Dupa doar cateva zile, Dumbraveanu devine consiliera lui Igor Dodon pe politici sociale. In declaratia de avere si interese personale, Dumbraveanu indica un salariu de 190 de mii de lei de la Ministerul Sanatatii, cinci terenuri, o casa de locuit, doua apartamente si un automobil de model Mercedes C200.

Ion Perju, ministru al Agriculturii a fost consilierul lui Dodon in domeniul agroindustrial si al administratiei publice. El a fost viceministru al Agriculturii, numit in 2008 printr-un decret semnat de prim-ministrul de atunci Zinaida Greceanii. Din februarie 2010 si pana in aprilie 2011 a fost consultant international privind politica agricola si siguranta alimentara la Banca Mondiala in cadrul Proiectului de ameliorare a competitivitatii. Din aprilie 2011 pana in februarie 2016 a fost sef adjunct la DAI, proiectul Competitivitatea Agricola si Dezvoltarea Intreprinderilor. Pentru 2018, Ion Perju declara un salariu de aproape 137 de mii de lei din functia de consilier prezidential, o casa de locuit de 106.8 m2 si un automobil de model Honda CRV.

Opinia ta contează. Comentează!