Reacția partenerilor externi
Politic 12 noiembrie 2019, 20:18 | 1714

Reacțiile externe au apărut în scurt timp.

Intr-un comunicat de presa emis de Palatul Cotroceni se arata ca „demersul initiat de Partidul Socialistilor de inlaturare a Guvernului Maia Sandu, intr-un moment esential pentru reforma Justitiei, este indreptat impotriva intereselor Republicii Moldova si ale cetatenilor sai”. Presedintele Romaniei Klaus Iohannis considera ca Maia Sandu a reusit sa reabiliteze increderea partenerilor de dezvoltare astfel castigand reluarea sprijinului politic si financiar international pentru Moldova. „Sprijinul Romaniei, inclusiv financiar, va fi insa strict conditionat de continuarea reformelor esentiale pentru dezvoltarea democratica a tarii si avansarea parcursului sau european", afirma presedintele Romaniei.

Votul de neincredere acordat Guvernului transmite semnale de ingrijorare privind procesele de reforma din tara, se arata intr-un comunicat de presa al Serviciului Afaceri Externe si Politici de Vecinatate al Uniunii Europene. ”UE se angajeaza sa colaboreze cu acei actori politici din Republica Moldova care sustin procesul de reforma care sta la baza Acordului de asociere. In special este vorba de combaterea coruptiei, asigurand independenta sistemului judiciar, se mai arata in acelasi comunicat.

Cu o reactie a vent si ambasadorul SUA la Chisianu. In mesajul publicat pe facebook, se arata ca in pofida regretabilei demiteri a Guvernului Sandu, prioritatile Statelor Unite in relatiile bilaterale cu Republica Moldova raman neschimbate. Dereck J. Hogan a indemnat reprezentantii alesi ai poporului Moldovei sa lucreze pentru edificarea unui viitor mai echitabil, democratic si prosper pentru toti cetatenii tarii. Populatia Republicii Moldova merita lideri care vor lucra pentru binele tarii si o vor elibera de coruptia care ii limiteaza potentialul, se arata in mesaj.

Demiterea Guvernul Sandu este o tradare a cetatenilor din partea PSRM, iar acum este clar ca angajamentele lor de reforma nu au fost niciodata autentice. Astfel a comentat presedintele Partidului Poporului European, Joseph Daul, votarea motiunii de cenzura. „Cu dezamagire si indignare am aflat de demiterea Guvernului care a declansat procesul de recrutare a procurorului general. Coloana vertebrala a programului de guvernare al Maiei Sandu a fost instalarea unui sistem de justitie independent, cu un procuror general independent, care va ajuta Moldova sa scape de coruptie si sa apere statul de drept”, a declarat Daul. In opinia liderului PPE, reforma justitiei „din pacate, a fost doar un obiectiv al guvernului Sandu si nu al PSRM si al presedintelui Dodon”. 

Opinia ta contează. Comentează!