Citiți mâine în „Jurnal de Chișinău”
Jurnal de Chişinău 25 aprilie 2019, 21:49 | 1217

Care sunt principalele subiecte din editia de maine a saptamanalului „Jurnal de Chisinau”, aflam de la colega noastra Victoria Popa.

Majorari de lefuri pentru profesori fara alocari suplimentare de la stat. Desi noua lege privind sistemul unitar de salarizare, implementata de Guvernul Filip, este aplicata si in institutiile preuniversitare si profesorii primesc deja salarii majorate, bugetele scolilor inca nu au beneficiat de alocari conform noilor calcule, sustin managerii acestora. Ei au transmis actele necesare la Ministerul Finantelor si asteapta raspuns cand vor fi suplinite bugetele institutiilor de invatamant pentru a fi siguri ca vor putea da lefurile profesorilor pe intregul an de studii. Aceeasi situatie se atesta in universitatile de stat si in institutele de cercetare ale Ministerului Educatiei.

La 5 mai se implineste un an de la izbucnirea conflictului de la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dereneu, Calarasi. Asta dupa ce cativa enoriasi sustinuti de Mitropolia Moldovei au spart usile si au ocupat abuziv biserica in semn de protest ca parohul Florin Marin, cu sustinerea satenilor, a hoatarat sa treaca la Mitropolia Basarabiei. Cum a evoluat acest conflict, cum a influentat lupta dintre cele doua mitropolii viata oamenilor din Dereneu, au incercat preotii sa se aseze la masa de discutii? Sunt doar cateva intrebari la care am incercat sa gasim raspuns in articolul „Razboiul preotilor”, pe care va propunem sa-l cititi in editia de maine a ziarului.

Ceea ce azi pare a fi o normalitate, in perioada sovietica era o sarbatoare religioasa prigonita de autoritati. Aflati ce isi amintesc mai multi interpreti de muzica populara de la noi despre Pastele sarbatorit in copilarie. Cantaretul Mihai Ciobanu, elev fiind, a inteles ca legatura cu Dumnezeu nu e vazuta cu ochi buni de profesori si directorul scolii. Interpreta si compozitoarea Maria Stoianov isi aminteşte ca oamenii frecventau pe furis biserica, o data a mers la impartasit cu bunicii sai si a doua zi a fost chemata in cabinetul directorului, unde a fost mustrata. Cantareata Zinaida Bolboceanu a avut norocul sa se nasca intr-o localitate unde biserica nu a fost inchisa de-a lungul anilor de dictatura sovietica. Mai multe aflati din editia de maine a Jurnalului de Chisinau.

Opinia ta contează. Comentează!