„Corupţie Politică În Republica Moldova”
Politic 4 decembrie 2018, 21:34 | 3533

De la stat oligarhizat, am ajuns la un stat mafiot controlat de o singură persoană, iar acum are loc desăvârşirea sistemului care a fost construit în ultimii opt ani. Mai mult, alegerile parlamentare care vor avea loc în februarie nu sunt altceva decât o simulare a exprimării voinţei poporului şi o tentativă de legitimizare a acestui sistem. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe organizate la Chişinău de Transparency International Moldova. Evenimentul a avut genericul "Conjugarea eforturilor împotriva impunităţii şi corupţiei politice".

La începutul evenimentului, europarlamentarul Petras Austrevicius a declarat într-un mesaj video că niciodată nu e prea târziu să lupţi împotriva corupţiei şi şi-a exprimat speranţa că noua coaliţie guvernamentală din Republica Moldova îşi va stabili această sarcină ca primordială. Ulterior, expertul anticorupţie de la Bucureşti Sorin Ioniţă a spus că problema corupţiei politice are ca sursă clientelismul înrădăcinat în societatea noastră.

La sesiunea de întrebări şi răspunsuri a avut loc o dispută verbală între fostul preşedinte Vladimir Voronin şi secretarul general al Platformei Demnitate şi Adevăr, Chiril Moţpan.

Vladimir Voronin a declarat că pe timpurile Uniunii Sovietice, atunci când el era ministru de Interne, nu exista corupţie în ţara noastră.

Analistul politic al Fundaţiei Jamestown Vladimir Socor susţine că din anul 2016 nu mai avem de a face cu un sistem oligarhic în Republica Moldova, ci cu un sistem de conducere unipersonală.

Nu este şi cazul Republicii Moldova, notează Vladimir Socor.

Nici şeful PD, Vladimir Plahotniuc, nici purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Vitalie Gamurari, n-au fost de găsit pentru a oferi o reacţie.

Opinia ta contează. Comentează!